ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Χωρίς δουλειά 2 στους 3 καλλιτέχνες στις ΗΠΑ

Το 95% των καλλιτεχνών στις ΗΠΑ είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και σχεδόν 2 στους 3 έχουν μείνει άνεργοι.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 15.000 καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον δημιουργικό κλάδο, αποτυπώνεται η ζοφερή πραγματικότητα για τους δημιουργούς στις ΗΠΑ μετά την άφιξη του κορονοϊού. Η μελέτη διοργανώθηκε από το Americans for the Arts και από το Artist Relief -μία Ένωση μη κερδοσκοπικών Οργανισμών που παρέχουν επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι έχασαν μισθούς 24.000 δολαρίων λόγω της πανδημίας, ενώ οι 4 στους 5 δεν έχουν σχέδιο για το πώς να ανακάμψουν οικονομικά. Από την πλευρά της, η Deana Haggag, πρόεδρος και CEO του Americans for the Arts υποστηρίζει πως η έρευνα αυτή πρέπει να μας ωθήσει ώστε να δούμε τους καλλιτέχνες και ως εργατικό δυναμικό, όχι μόνο ως κινητήριο δύναμη της οικονομίας.

Από την ίδρυσή του ως σήμερα, το Artists Relief έχει συγκεντρώσει 12 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 5 εκατ. δολαρίων σε δώρα, και άλλων 5 εκατ. δολαρίων από το Ίδρυμα Andrew W. Mellon και από μεμονωμένους δωρητές.

Το Artists Relief θα παρέχει 100 χορηγίες των 5.000 δολαρίων σε καλλιτέχνες, κάθε μία εβδομάδα.    Πάνω από 50.000 καλλιτέχνες έχουν υποβάλει αίτηση για επιχορηγήσεις.

Η έρευνα διενεργήθηκε κατά τη συμπλήρωση της αίτησης επιχορήγησης. «Καθώς επεξεργαζόμασταν το πώς θα είναι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάκαμψη, συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόμαστε συγκεκριμένα δεδομένα για να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα αυτής της κρίσης», υποστηρίζει η Haggag.

Η ίδια υποστηρίζει πως πολλοί καλλιτέχνες εξασφαλίζουν τα εισοδήματά τους κάνοντας παράλληλα και άλλες δουλειές.  «Είναι και οι νταντάδες και οι ζωγράφοι, οι ποιητές και οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια», λέει. «Αν μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν τη διατομεακή δραστηριότητα, τότε θα έχουμε μια μακροχρόνια ανάκαμψη που δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες, αλλά συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων», υπογραμμίζει.  

ΠΗΓΗ TIMESNEWS

Related Posts