ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Τι κρύβεται πίσω από την απόσυρση της εμπιστοσύνης προς τον Μπασάγκα;

Αυτό μπορεί απροσδόκητα να οδηγήσει σε προσέγγιση με την κυβέρνηση της Τρίπολης και μπορεί να διευκολύνει τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα, σύμφωνα με αναλυτές.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ διόρισε τον Φατί Μπασάγκα ως «πρωθυπουργό» τον Μάρτιο του 2022, με στόχο να εκτοπίσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Αμπντέλ Χαμίντ αλ Ντμπέιμπε στην Τρίπολη (δυτικά).
Ο Φατί Μπασάγκα «αποβλήθηκε» στις 16 Μαΐου, χωρίς να καταφέρει να ανατρέψει τον αντίπαλό του.

Το 2022, ο Μπασάγκα, μέσω δυνάμεων πιστών σε αυτόν, προσπάθησε να εισέλθει στην Τρίπολη για να επιβάλει μια νέα πραγματικότητα, αλλά μετά από ώρες βίαιων συγκρούσεων μεταξύ ομάδων πιστών του και άλλων πιστών στον Ντμπέιμπε, οι υποστηρικτές του απωθήθηκαν. Οι μάχες προκάλεσαν τεράστιες υλικές ζημιές στην πρωτεύουσα.

Έκτοτε, εγκαταστάθηκε με την κυβέρνησή του στην πόλη Σύρτη, η παρουσία του σταδιακά εξαφανίστηκε και φαίνεται ότι έχασε τον κύριο υποστηρικτή του που εκπροσωπείται από τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα στα ανατολικά της χώρας.

Ποιες είναι οι επιλογές της Λιβύης για να βγει από την κρίση

Ο Μπασάγκα, ο οποίος κατάγεται από την πόλη Μισράτα, τη μεγάλη πόλη στη δυτική Λιβύη, προσέγγισε τον Χάφταρ τον Δεκέμβριο του 2021 στο όνομα της «εθνικής συμφιλίωσης» μετά την αναβολή των εκλογών που υποτίθεται ότι έδιναν τέλος στο χάος που ακολούθησε την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 που κυβέρνησε επί 42 χρόνια τη χώρα.

Ο Χόσνι Ομπέιντι, διευθυντής του Κέντρου Μελετών και Έρευνας για τον Αραβικό και Μεσογειακό Κόσμο στη Γενεύη, πιστεύει ότι το κοινοβούλιο «όχι μόνο ανέστειλε τον Μπασάγκα, αλλά ανέστειλε και την πολιτική ζωή του πρώην ισχυρού άνδρα της Μισράτα».

Προσθέτει ότι «η ταπεινωτική αποχώρηση του Μπασάγκα αντανακλά τις διαφορές στο ανατολικό στρατόπεδο, ειδικά μεταξύ του Χάφταρ και της συνοδείας του που εκπροσωπείται από τους γιους του, και του κοινοβουλίου με επικεφαλής τον Ακίλα Σάλεχ», ο οποίος ανήκει σε μια μεγάλη φυλή στην ανατολική Λιβύη.

Ο Ομπέιντι πιστεύει ότι ο Ντμπέιμπε «εκμεταλλεύτηκε την παράλυση της ανατολικής κυβέρνησης για να ενισχύσει τον έλεγχο του στην πολιτική και οικονομική ζωή στη Λιβύη».

Ο ερευνητής  Ιμάντ Εντίν Μπαντί του Κέντρου Ερευνών Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας πιστεύει ότι για τον Στρατάρχη Χάφταρ, «ο Μπασάγκα είχε πάντα ημερομηνία λήξης» και «η χρησιμότητά του έληξε την ημέρα που έχασε την πιθανότητα να εγκατασταθεί στην Τρίπολη».

Αποφασίστηκε η απόσυρση του Μπασάγκα και η παραπομπή του σε διοικητική έρευνα, ένα μήνα πριν από την προθεσμία που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη στα μέσα Ιουνίου για να έρθουν τα λιβυκά μέρη σε συμφωνία σε μια νομική βάση που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή των πολυαναμενόμενων εκλογών στα τέλη του 2023 για να ηρεμήσει η χώρα.

Κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης του κοινοβουλίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέστειλε το έργο του Φατί Μπασάγκα και ανέθεσε στον «Υπουργό Οικονομικών Οσάμα Χαμάντ  τη διαχείριση των υποθέσεων του πρωθυπουργού», εν αναμονή των συμπερασμάτων μιας «έρευνας» που ζήτησε το Συμβούλιο Υπουργών.

Η απόφαση για την απόλυση του Μπασάγκα συμπίπτει με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για σχέδια προσέγγισης μεταξύ του Χάφταρ και της Αλ-Γουαντίμπα.

Έχει αναφερθεί ότι ο Ιμπραήμ Νταμπεϊμπά, ανιψιός του πρωθυπουργού της Τρίπολης, και ο Σαντάμ Χάφταρ, ο πιο δραστήριος γιος του Χαλίφα Χάφταρ, βρίσκονται σε συνομιλίες εδώ και μήνες.

Ο ερευνητής Τζλάλ Χαρτάουι, ειδικός στα θέματα της Λιβύης, πιστεύει ότι η επιθυμία αυτών των δύο Λίβυων να αφομοιωθούν μεταξύ τους είναι ένας από τους λόγους για την πτώση του Μπασάγκα.

Ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής  Αμπντουλάχ αλ Ρέγιες αναμένει ότι αυτές οι πολιτικές κινήσεις θα αντικατοπτρίζουν τα αποτελέσματα των «νέων συμφωνιών μεταξύ του Χάφταρ και του Ντμπειμπά», που μέσω των «μυστικών διαπραγματεύσεων στο Κάιρο» μεταξύ των εκπροσώπων των δύο ανδρών έχουν στόχο «να σχηματίσουν έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό ή ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου» που θα έδινε τέλος στην έντονη διαμάχη μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο Ρέγιες προσθέτει: «Αυτό είναι ένα βήμα που προηγείται οποιασδήποτε συμφωνίας για εκλογές».

Erem News

The Hellenic Information Team

The post Λιβύη: Τι κρύβεται πίσω από την απόσυρση της εμπιστοσύνης προς τον Μπασάγκα; first appeared on Times News.

ΠΗΓΗ TIMESNEWS

Related Posts