Μάριον Ιγγλέση: Αυτές οι 45 ημέρες ήταν μια περίοδος σιωπής, ενδοσκόπησης, και συγκέντρωσης…
ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ
Μάριον Ιγγλέση, 2020 (δουλειά σε εξέλιξη)
THE ELEMENT
Marion Inglessi, 2020 (work in progress)
Η μέρα μου ξεκινά στις 7:00, με τον ήλιο να ανατέλλει πάνω από τον Υμηττό. Δουλεύω περίπου 7-10 ώρες την ημέρα, αρχικά στο εργαστήριο μου στον κήπο και το βράδυ στο υπόγειο.
Οι απέναντι κάνουν έργα. Συντονίζομαι με τους εργάτες της οικοδομής. Ο θόρυβος του κομπρεσέρ ακούγεται παράδοξα συντροφικός στην έρημη γειτονιά. Άπειρα είδη πουλιών συνομιλούν μεταξύ τους και με παρακολουθούν. Δεν μπορώ να ακούσω μουσική, μου φαίνεται πιο σημαντικό να ακούω πραγματικούς ήχους – έξω και μέσα. Μιλάω συχνά και μόνη μου.
«Το στοιχείο» καθημερινά μεγαλώνει. Φτιάχνω το μισό ωοειδές σχήμα με κόκκινο πηλό, βγάζω το καλούπι, καταστρέφω το πρωτότυπο, ξεκινάω το επόμενο μέγεθος. Το βράδυ πατάω τον τελικό πηλό μέσα στα καλούπια, τα ενώνω, τα στιλβώνω και περιμένω να ανοίξουν οι φούρνοι.

Αυτό το έργο αντικατοπτρίζει αυτό που μας συμβαίνει. Στρεφόμαστε ή μάλλον «εξελισσόμαστε» προς τα μέσα, αυτόνομοι- αυτοεξυπηρετούμενοι-αυτάρκεις. Ερωτικοί χωρίς αντίκρισμα.
Τα καλούπια γίνονται όλο και πιο βαριά. Επινόησα ανυψωτικό με πολλαπλές τροχαλίες, περιστρεφόμενες βάσεις, και πλατφόρμες με ρόδες για να μπορώ να δουλεύω χωρίς βοήθεια.
Ενθουσιάζομαι κάθε τόσο με τις εφευρέσεις μου και παίρνω φίλους και συναδέλφους με βιντεοκλήση για να τις δούνε. Ένας φίλος ορειβάτης από τα Μετέωρα μου μαθαίνει διαδικτυακά πολύπλοκους κόμπους/φρένα για το σχοινί μου. Νιώθω πολύ τυχερή. Είμαστε όλες και όλοι σε επικοινωνία πολύ περισσότερο από πριν.
Στις 6 η ώρα, καθημερινά, και σε πλήρη αντίθεση στις κοπιαστικές πρωινές δραστηριότητες παρακολουθώ μαθήματα μπαλέτου στο διαδίκτυο για μιάμιση ώρα.
Ανησυχώ (πολύ λίγο όμως) ότι μπορεί να χάνω σταδιακά τις κοινωνικές μου δεξιότητες και να μετατρέπομαι σε γυναίκα των σπηλαίων.
Αυτές οι 45 ημέρες ήταν μια περίοδος σιωπής, ενδοσκόπησης, και συγκέντρωσης. Νιώθω θλίψη για όσα συμβαίνουν έξω και κάποια αβεβαιότητα για το μέλλον. Γι’ αυτό μου φαίνεται ακόμα πιο επιτακτικό να συνεχίσουμε να δουλεύουμε.

H Μάριον Ιγγλέση είναι εικαστικός, σκηνογράφος και επιμελήτρια εκθέσεων. Γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στη Γκάνα, τη Νιγηρία, το Λίβανο, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, και τη Γαλλία. Μετά το πτυχίο Αγγλικής λογοτεχνίας στο Deree College, Αθήνα (1982-85), πήρε M.F.A. στη σκηνογραφία θεάτρου στο Brandeis University, Βοστόνη (1986-89). Το 2010-11 πήγε με υποτροφία ERASMUS στο Istanbul Bilgi University, Κωνσταντινούπολη, εστιάζοντας στη τυπογραφία και το animation. Το 2014 πήρε πτυχίο Ζωγραφικής από το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Εργάστηκε ως σκηνογράφος στη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και το Παρίσι, στο θέατρο, την όπερα, τον κινηματογράφο, και τη διαφήμιση (1989 -2003). Από το 2005 έως το 2009 ήταν υπεύθυνη για την διοργάνωση και την επιμέλεια εκθέσεων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Επαναλαμβανόμενο θέμα στο έργο της είναι η ανθρώπινη μοίρα και η γλώσσα του σώματος, τις οποίες διαπραγματεύεται με χιούμορ, σαρκασμό και συμπόνια, συχνά μέσω της απεικόνισης ζώων. Από τον Οκτώβριο του 2015 δημιούργησε σε συνεργασία με την Π. Κουβαρά το video project non stop motion animation by people in motion, για παιδιά και εφήβους πρόσφυγες σε ξενώνες στην Αθήνα σε συνεργασία με την ΕΑΔΑΠ. Η δουλειά της βρίσκεται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Έχει κάνει μια ατομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής στην Αθήνα, ενώ έχει επιμεληθεί και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
- ΕΚΦΡΑΣΗ «ΓΙΑΝΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ»
- Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα, 2103607598
ΠΗΓΗ TIMESNEWS







