
Μητσοτάκης για έκθεση ΟΟΣΑ: Απέχουμε ένα μόνο βήμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (vid)
Μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Κρήτη υπεγράφη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν (Mathias Cormann).
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σημαντική πρωτοβουλία για τη χώρα» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον ΟΟΣΑ τόσο για τη συνέπεια στην πρoώθηση της ιδέας όσο και για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην Ελλάδα, «εμπιστοσύνη που πιστοποιεί άλλωστε και η φετινή έκθεση του Οργανισμού για τη θετική πορεία της οικονομίας» όπως είπε.
Η σημερινή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς φόρουμ με αιχμή με το θέμα του πληθυσμού. Η έδρα του στην πατρίδα μας και η ονομασία του, που θα φέρει το όνομα της Κρήτης, σηματοδοτεί και την υπερεθνική εμβέλειά του» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ένα διασυνδεδεμένο κόσμο οι οικονομίες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται πλέον ως ανεξάρτητες από τους πληθυσμούς τους ούτε και οι ισορροπίες των κοινωνιών μακριά από τις δημογραφικές διακυμάνσεις και τις μεγάλες πιέσεις για μετακινήσεις πληθυσμών. Πολύ περισσότερο όταν σε αυτή την εξίσωση προστίθενται νέες παράμετροι: μας το δηλώνουν όσα πρωτόγνωρα βιώσαμε με την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, την πανδημία, την ενεργειακή έκρηξη και τον πόλεμο, πρόσθεσε.

O πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερος τόπος από τη χώρα μας για τη μελέτη των πληθυσμών, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα δέχθηκε περί το ένα εκατομμύριο Ελλήνων της Ανατολής το 1922, ενώ σήμερα είναι από τα κράτη μέλη της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό ζήτημα, που εκτός από πεδίο άθλιας εμπορίας ανθρώπων, συχνά γίνεται εργαλείο πολιτικών και κρατικών σκοπιμοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η Ελλάδα προασπίζεται τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόρμαν υπογράμμισε πως «η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο και πρέπει να παραμείνει έτσι» αναφερόμενος στα ευρήματα της τακτικής έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο ΓΓ του Οργανισμού συμπέρανε ότι οι διαθρωτικές αλλαγές των τελευταίων ετών έχουν καρποφορήσει δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ρωμαλέα, όπως τη χαρακτήρισε, ανάπτυξη, καθώς και στη σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας.



Διαβάστε ακόμη
Bloomberg: Πώς θα κινηθούν τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών το 2023
Προς παράταση το «καλάθι του νοικοκυριού» – Τι αλλαγές σχεδιάζονται
ΠΗΓΗ NEWMONEY








