ΥΓΕΙΑ

Νέα ενημερωτική εκστρατεία από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία

Η εκστρατεία συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δωρεάν εξετάσεις PSA και διανομή ενημερωτικού υλικού για το κοινό. Ο ρόλος των ουρολόγων στην αντιμετώπιση και των παθήσεων που σχετίζονται με την σεξουαλική υγεία.

«Μην αγνοείς τα σημάδια. Επισκέψου άμεσα τον ουρολόγο σου. Εκείνος ξέρει». Με αυτό το μήνυμα, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) πραγματοποιεί ενημερωτική εκστρατεία για το κοινό, μέσω της οποίας μας προσκαλεί να γνωρίσουμε καλύτερα την ειδικότητα της Ουρολογίας και τις παθήσεις που την αφορούν.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξοικειώσει το ελληνικό κοινό με την ειδικότητα του ουρολόγου και να παρακινήσει άνδρες και γυναίκες να τον συμβουλεύονται χωρίς ταμπού και χωρίς καθυστέρηση. Αυτό ισχύει τόσο στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου, όσο και για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ουρογεννητικών παθήσεων.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν εξέταση PSA. Η εξέταση θα γίνεται Από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2021 σε δημόσια νοσοκομεία και σε συνεργαζόμενο με την ΕΟΕ δίκτυο διαγνωστικών κέντρων. Περισσότερες πληροφορίες για τον δωρεάν έλεγχο PSA μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Η εξέταση PSA είναι ένα ισχυρό όπλο για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη. Ο καρκίνος αυτός προσβάλλει έναν στους επτά άνδρες, αλλά είναι 95% ιάσιμος εφόσον διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί νωρίς.

Η ενημερωτική εκστρατεία της ΕΟΕ συμπεριλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενημερωτικού εντύπου και την προβολή τηλεοπτικού σποτ με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Πασχάλη Τσαρούχα. Το έντυπο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της ΕΟΕ και μπορούν να το «κατεβάσουν» οι ενδιαφερόμενοι ΕΔΩ.

Οι παθήσεις του ουρογεννητικού

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε η ΕΟΕ, το προεδρείο της εξήγησε ότι ο ουρολόγος είναι ο εξειδικευμένος γιατρός για τη διάγνωση και θεραπεία του συνόλου των παθήσεων του ουρογεννητικού συστήματος στα δύο φύλα και σε όλες τις ηλικίες.

Το ουρογεννητικό σύστημα συμπεριλαμβάνει τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, τα γεννητικά όργανα, καθώς και τον προστάτη αδένα. Οι παθήσεις του ουρογεννητικού συστήματος περιλαμβάνουν ορισμένες συχνές διαταραχές, όπως:

  • Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού (κυστίτιδα, προστατίτιδα και πυελονεφρίτιδα)
  • Οι λίθοι του ουροποιητικού

Οι παθήσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, τόσο για την ανακούφιση των ασθενών όσο και για την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.

Οι ουρογεννητικοί καρκίνοι

Οι εκπρόσωποι της ΕΟΕ εξήραν τη σημασία της επαγρύπνησης για την εμφάνιση κακοήθων όγκων στα όργανα του ουρογεννητικού συστήματος. Εκτός από τον καρκίνο του προστάτη, άλλοι ουρογεννητικοί καρκίνοι είναι αυτοί της ουροδόχου κύστεως, του πέους, των όρχεων και των νεφρών. Και σε αυτές τις μορφές η ανίχνευση σε πρώιμο στάδιο αυξάνει τις πιθανότητες ριζικής αντιμετώπισης.

Τέλος, στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ειδική αναφορά σε λειτουργικές παθήσεις (όπως η ακράτεια ούρων), καθώς και σε παθήσεις που σχετίζονται με την σεξουαλική υγεία (όπως η στυτική δυσλειτουργία, η νόσος του Peyronie και η πρόωρη εκσπερμάτιση). Όλες μπορούν να αντιμετωπιστούν με σωστή καθοδήγηση από τον ουρολόγο ιατρό, τόνισαν οι ομιλητές.

Η ενημερωτική εκστρατεία διεξάγεται με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυσή της ΕΟΕ και στο πλαίσιο της εφετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων (20-24 Σεπτεμβρίου 2021).

Related Posts