ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ντόπινγκ κοντρόλ σε ρεκόρ και όρια για διεθνείς διοργανώσεις

Στην ελληνική κολύμβηση, σε αντίθεση με το στίβο, πανελλήνια ρεκόρ και επίτευξη ορίων αναγνωρίζονται από την ομοσπονδία, δίχως τη διεξαγωγή ντόπινγκ κοντρόλ. Μετά από δεκαετίες, αυτή η πολιτική αλλάζει.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Για να αναγνωριστεί ένα ρεκόρ στο στίβο, είτε είναι παγκόσμιο είτε πανελλήνιο, υπάρχει μία σειρά από προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούνται. Μια από αυτές, είναι το ντόπινγκ κοντρόλ. Το ίδιο ισχύει και για την επίτευξη των ορίων για Ολυμπιακούς, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Το προηγούμενο καθεστώς της ΚΟΕ, δεν διενεργούσε ελέγχους, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι υπήρχαν παραβάτες. Απλά τόνιζε μια λανθασμένη νοοτροπία η οποία φυσικά ήταν «συγγενής» της παγκόσμιας ομοσπονδίας που συνήθως «χάιδευε» τους παραβάτες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sportsfeed, η νέα διοίκηση της ΚΟΕ θα αλλάξει αυτό το καθεστώς και θα ακολουθήσει την πρακτική του στίβου με το προαπαιτούμενο του ελέγχου για την αναγνώριση της επίδοσης,
Καλό θα ήταν η νέα διοίκηση της ΚΟΕ να καταργήσει και τα πανελλήνια ρεκόρ από την κατηγορία των παίδων – κορασίδων και κάτω, όπως ισχύει επίσης στο στίβο. Λανθασμένα αναγνωρίζονται ηλικιακά ρεκόρ σε αθλητές και αθλήτριες κάτω των 16 ετών. Μόνο προς όφελος ενός 13χρονου δεν είναι η επιδίωξη της κατάρριψης ενός ρεκόρ.

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts