ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνημα εβδομάδας με ήπια κέρδη για τις ευρωαγορές

Από τους κλάδους που ξεχώρισαν σήμερα ήταν αυτός της υγείας (+1,30%), μετά τα δημοσιεύματα ότι η γαλλική ιατρική εταιρεία Sanofi συμφώνησε να εξαγοράσει την αμερικανική Principia Biopharma

Με ήπια κέρδη κινήθηκαν ως επί το πλείστον τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εξελίξεις από την Ασία να τραβούν το περισσότερο επενδυτικό ενδιαφέρον, στη σκιά της ακύρωσης των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας το Σάββατο.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσφερε 700 δισ. γιουάν (100,7 δισ. δολάρια) στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα μέσω δανείων 12μηνης διάρκειας, σε άλλη μία ένδειξη ότι είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική της χαλαρή, ούτως ώστε να βοηθήσει την κινεζική οικονομία να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο όποια αισιοδοξία αναδύθηκε από την κίνηση αυτή μετριάσθηκε από τα στοιχεία του ΑΕΠ της Ιαπωνίας το β΄ τρίμηνο, το οποίο σημείωσε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση που έχει καταγραφεί ποτέ της τάξεως του 27,8% σε ετήσια βάση.

Στην Ευρώπη ο κλάδος των πρώτων υλών ευνοήθηκε περισσότερο σήμερα από την κίνηση του Πεκίνου κλείνοντας με κέρδη 1,68%, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο απορροφά μεγάλο μέρος της παραγωγής των ευρωπαϊκών μεταλλευτικών εταιρειών, με τις μετοχές των Anglo American, BHP Group και Rio Tinto, να καταγράφουν κέρδη 2,83%, 1,39% και 1,66% αντίστοιχα.

Από τους κλάδους που ξεχώρισαν σήμερα ήταν και αυτός της υγείας (+1,30%), μετά τα δημοσιεύματα ότι η γαλλική ιατρική εταιρεία Sanofi συμφώνησε να εξαγοράσει την αμερικανική Principia Biopharma αντί του ποσού περί των 3,7 δισ. δολαρίων, μία κίνηση η οποία θα ενισχύσει την παρουσία της στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης, συμβάλλοντας και αυτός ώστε να κλείσει με κέρδη της τάξεως του 0,41%.

Στον αντίποδα ο κλάδος ταξιδίων και αναψυχής υποχώρησε 1,54, μετά την απόφαση της Βρετανίας να προσθέσει στη λίστα με την 14ήμερη καραντίνα 6 χώρες ανάμεσά τους η Γαλλία και η Ολλανδία. Οι μετοχές των ταξιδιωτικών πρακτορείων δέχθηκαν πιέσεις με αυτή του γερμανικού ομίλου TUI να σημειώνει απώλειες 5,37%, του βρετανικού ομίλου 4,50% και της IAG ιδιοκτήτρια της British Airways 5,29%.

Στο +0,15% ο DAX στη Φρανκφούρτη, ελάχιστα υψηλότερα στο +0,18% ο CAC 40 στο Παρίσι, ο FTSE 100 ξεχώρισε με κέρδη 0,61%, απώλειες 0,39% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts