ΚΟΣΜΟΣ

Ουγκάντα : Ο ποπ σταρ υποψήφιος για την προεδρία καταγγέλλει δολοφονία σωματοφύλακά του από αστυνομικούς

Ο ποπ σταρ και υποψήφιος για την προεδρία της Ουγκάντας Μπόμπι Γουάιν κατήγγειλε ότι ένας από τους σωματοφύλακές του σκοτώθηκε χθες Κυριακή, όταν παρασύρθηκε από φορτηγάκι της στρατιωτικής αστυνομίας ενώ προσπαθούσε μαζί με άλλους να μεταφέρουν σε νοσοκομείο τραυματισμένο δημοσιογράφο.

Ο κυριότερος αντίπαλος

Η στρατιωτική αστυνομία υποστηρίζει ότι ο σωματοφύλακας έπεσε από όχημα που είχε αναπτύξει ταχύτητα.

Ο Γουάιν, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ρόμπερτ Κιαγκουλάνι, εμφανίζεται ως ο κυριότερος αντίπαλος που απερχόμενου προέδρου Γιοουέρι Μουσεβένι, 76 ετών, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Ιανουαρίου.

«Μετά λύπης μου ανακοινώνω τη δολοφονία του μέλους της ομάδας ασφαλείας μου, Φράνσις Σεντέζα Καλιμπάλα ή Φρανκ. Παρασύρθηκε σκόπιμα από φορτηγάκι της στρατιωτικής αστυνομίας, με πινακίδα H4DF 2382, το οποίο μας μπλόκαρε στη Μπουσέγκα, ενώ κατευθυνόμασταν στη Ρουμπάγκα για να παρασχεθεί κατεπειγόντως ιατρική βοήθεια στον Κασίριε Ασραφ», ανέφερε η ανακοίνωση του Γουάιν.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής αστυνομίας έγραψε στο Twitter ότι ο Σεντέζα δεν παρασύρθηκε από αστυνομικό όχημα αλλά ότι τραυματίστηκε θανάσιμα όταν προσπάθησε να πηδήξει σε εν κινήσει όχημα και έπεσε.

«Βίαιη ομάδα»

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Φρεντ Ενάνγκα είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι υποστηρικτές του Γουάιν είχαν συγκεντρωθεί στη Μασάκα, 125 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Καμπάλα.

Ο Γουάιν παρακολούθησε τη λειτουργία σε εκκλησία της πόλης αυτής. Οι υποστηρικτές, είπε ο Ενάνγκα, ήταν «μία βίαιη ομάδα», ωστόσο δεν διευκρίνισε τι ακριβώς έκαναν.

«Χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα για να κατασταλεί η βία. Δυστυχώς, οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν στη μέση κατά τη διάρκεια της διάλυσης αυτής της βίαιης ομάδας», είπε.

Δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Ghetto TV τραυματίστηκε σοβαρά πάνω από το αριστερό μάτι, πιθανότατα από κάνιστρο δακρυγόνου.

Τραυματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι

Ο Ασραφ Κασίριε μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο της Μασάκα και από εκεί στην Καμπάλα. «Είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ελπίζουμε ότι θα ζήσει», έγραψε στο Twitter ο Γουάιν.

Ο ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού BBS TV, Κούλτον Σκόβια Νακάμια, είπε στο Reuters ότι συνολικά τραυματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι οι οποίοι φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη με την ένδειξη «Press».

Η Μασάκα είναι μία από τις 11 περιοχές της χώρας όπου έχει ανασταλεί η προεκλογική εκστρατεία λόγω της πανδημίας.

Οι επικριτές της κυβέρνησης όμως λένε ότι ο πραγματικός λόγος είναι το γεγονός ότι η αντιπολίτευση χαίρει μεγάλης δημοτικότητας σε αυτές τις περιοχές.

Συνελήφθη και άλλος υποψήφιος

Αλλος υποψήφιος πρόεδρος, ο Πάτρικ Αμουριάτ, συνελήφθη χθες και κρατήθηκε για λίγες ώρες στην πόλη Τζίντζα, όπου επίσης έχει ανασταλεί η προεκλογική εκστρατεία.

Εκπρόσωπός του ανέφερε αργά χθες Κυριακή ότι αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts