ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο στίβος αποβάλλει τους παράγοντες με ιστορικό στο ντόπινγκ

Μετά τη World Athletics που εξέδωσε ανακοίνωση κατά του νέου προέδρου της ομοσπονδίας στίβου της Λευκορωσίας και η ευρωπαϊκή πήρε εμμέσως πλην σαφώς θέση, αφαιρώντας διοργάνωση από τη Λευκορωσία.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο στίβος της Λευκορωσίας μπήκε στο… μάτι της παγκόσμιας ομοσπονδίας όταν ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, τοποθέτησε στην κεφαλή της ομοσπονδίας στίβου της Λευκορωσίας, τον Ιβάν Τσιχάν. Έναν σφυροβόλο από τον οποίο έχουν αφαιρεθεί τα μετάλλια των Ολυμπιακών του 2004, του παγκοσμίου του 2005 και του ευρωπαϊκού του 2006, ενώ και σε έλεγχο κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 βρέθηκε θετικός και αρχικά του αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο μετά την προσφυγή του στο CAS διατήρησε στην κατοχή του, όμως παρέμεινε ο αποκλεισμός του από την ΔΟΕ για συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
Η κίνηση αυτή του Λουκασένκο προκάλεσε την οργή της παγκόσμιας ομοσπονδίας και μόλις χθες έγινε γνωστό πως και η ευρωπαϊκή τηρεί την ίδια στάση προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα. Αφαίρεσε από τη Λευκορωσία τη διοργάνωση της σούπερ λιγκ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος των ομάδων (το παλιό Μπρούνο Ζάουλι) και μαζί τη συμμετοχή της χώρας στη σούπερ λιγκ.
Τόσο ο προσωρινός πρόεδρος Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου, δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να βρεθούν το καλοκαίρι στο Μινσκ δίπλα στον Τσιχάν. Με αυτόν τον τρόπο, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία μετά την παγκόσμια, έστειλε και αυτή τη μήνυμά της σχετικά με την εμπλοκή παραγόντων που έχουν αμαρτωλό παρελθόν με ντόπινγκ (και όχι μονο), στις εθνικές ομοσπονδίες. Εκτός των άλλων, είναι και ανήθικο καθώς ο τιμωρημένος για χρήση απαγορευμένων ουσιών, χαρακτηρίζεται διεθνώς «cheater», κοινώς… κλέφτης.

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts