ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Περιμένοντας…» χωρίς τον Γκοντό

Πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση ανάμεσα στον αξεπέραστο θεατρικό συγγραφέα Σάμιουελ Μπέκετ, τον επίσης αξεπέραστο κωμικό ηθοποιό και σκηνοθέτη Μπάστερ Κίτον και τον κωμικό ηθοποιό Κώστα Βουτσά; Την απάντηση έχει ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας, ο οποίος με τον Βουτσά τουλάχιστον, είχε υπογράψει πολλές συνεργασίες (ανάμεσά τους οι ταινίες «Κάθε Σάββατο» και «Ο έρωτας του Οδυσσέα»). Το πολυθέαμα «Περιμένοντας…» του Βαφέα που πρόκειται να ανέβει στον ανοιχτό χώρο του θεάτρου Αλεξάνδρεια στις 24 και 25 Ιουλίου, είναι ένας συνδυασμός από θέατρο του παραλόγου με κινηματογράφο του σουρεαλισμού.

Στην ουσία, σύμφωνα πάντα με τον Β. Βαφέα, πρόκειται για «ένα θεατρικό δοκίμιο για τον κινηματογράφο». Περιλαμβάνει μια σκηνική σύνθεση αφιερωμένη στις άγνωστες πτυχές δύο μεγάλων κωμικών: του Κίτον από το διεθνές στερέωμα και του Βουτσά από το ελληνικό. «Μια γλυκόπικρη μίξη του κωμικού με το δραματικό, μια ποιητική ‘βουτιά’ στα βάθη των αναπάντητων ερωτημάτων των ανθρώπινων σχέσεων και της ύπαρξης» λέει ο σκηνοθέτης.

Ο ίδιος ο Β. Βαφέας υπογράφει τα θεατρικά κείμενα σε συνεργασία με τον Πάνο Βίτσικα. Διαλέγονται με το έργο του Μπέκετ, ενώ στο πλαίσιο του κινηματογραφικού μέρους του πολυθεάματος προβάλλονται δύο μικρού μήκους ταινίες: το μικρό αριστούργημα «Film» σε σενάριο σενάριο Μπέκετ και σκηνοθεσία Αλαν Σνάιντερ όπου ο Κίτον παίζει μεγάλος πλέον και το «ΜΑΠ 2012 –Στο Μώλο» σε σενάριο και σκηνοθεσία Β. Βαφέα με τον Βουτσά και τη Χριστίνα Κουτσουδάκη.

«Η ερμηνεία των δυο κωμικών στις αιρετικές αυτές ταινίες αναδεικνύει το μέγεθος του τραγικού στοιχείου που διαθέτουν οι κωμικοί ηθοποιοί» αναφέρει ο Β. Βαφέας.

Η ταυτότητα της παράστασης

Ηθοποιοί: Πάνος Βίτσικας, Μπέσσυ Γιαννέλη, Αλίκη Κατσαβού και Χριστίνα Χαραλαμπάκη

Στο πιάνο : Μπέσσυ Γιαννέλη

Φωτισμοί: Κωστής Γκίκας

Παραγωγή: «Σχεδία»-Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης

———————————————

Κηποθέατρο Αλεξάνδρεια Σπάρτης 14—Αθήνα (Πλατεία Αμερικής), τηλ. 212 100 7079

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts