ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Κλείσιμο μήνα με απώλειες 10% για το μπρεντ και 11% για το αργό

Ενώ τα μέτρα έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις και την κατανάλωση καυσίμων στην Ευρώπη, η ζήτηση στις ΗΠΑ παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα προς το παρόν

Το αρνητικο κλίμα από την περιδίνηση της Τετάρτης και της Πέμπτης που μεταφράστηκε σε απώλειες σχεδόν 9% συνεχίσθηκε και σήμερα στην αγορά πετρελαίου, με το ορυκτό καύσιμο να ολοκληρώνει το 2ο συναπτό μήνα με αρνητικό πρόσημο, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη διατηρούν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης των καυσίμων.

Η τιμή του μπρεντ αποδυναμώθηκε 0,5% στα 37,45 δολάρια το βαρέλι, παραμένοντας πλησίον του 5μηνου χαμηλού της προηγούμενης συνεδρίασης, ενώ αυτή του αργού υποχώρησε 1,2% στα 35,72 δολάρια το βαρέλι, επίσης μένοντας κοντά στο χαμηλό του Ιουνίου της Πέμπτης.

Το μπρεντ και το αργό ολοκληρώνουν τον Οκτώβριο με απώλειες περί του 10% και 11% αντίστοιχα.

Οι τιμές κινήθηκαν μεταξύ κερδών και υποχώρησης έως 2% κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με την αγορά «ανήσυχη» για τις ανανεωμένα lockdowns στην Ευρώπη, αλλά και για τις αμερικανικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ένας έμπορος πετρελαίου με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Το αμερικανικό δολάριο, έναντι της ομάδας 6 ανταγωνιστικών νομισμάτων έχει ενισχυθεί αυτήν την εβδομάδα, καθιστώντας το πετρέλαιο που διαπραγματεύεται σε δολάριο ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ο ΟΠΕΚ και οι χώρες σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, η συμμαχία γνωστή ως ΟΠΕΚ+, έχει προγραμματίσει να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ωστόσο, οι κορυφαίες χώρες παραγωγοί Σαουδική Αραβία και Ρωσία τάσσονται υπέρ της διατήρησης της τρέχουσας μείωσης της παραγωγής των περίπου 7,7 εκατ. bpd και το επόμενο έτος, ενόψει των lockdowns στην Ευρώπη και της αυξανόμενης παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη.

Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ είναι προγραμματισμένη για τις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου.

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη επέβαλαν νέους περιορισμούς αυτήν την εβδομάδα, για να ανακόψουν τη μετάδοση του κορωνοϊού, με τη Γερμανία να υποστηρίζει ότι η οικονομία της δεν θα ανακάμψει πλήρως πριν από το 2022.

Ενώ τα μέτρα έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις και την κατανάλωση καυσίμων στην Ευρώπη, η ζήτηση στις ΗΠΑ παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα προς το παρόν, δήλωσε ο Μάικ Τραν της RBC Capital.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts