ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Ώθηση και ισχυρά κέρδη από τυφώνα Δέλτα και απεργίες στη Νορβηγία

Το πετρέλαιο κατέρρευσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, με την τιμή του μπρεντ να καταρρέει σε χαμηλό 21 ετών κάτω από τα 16 δολάρια το βαρέλι

Ισχυρά κέρδη σημείωσε σήμερα το πετρέλαιο, βρίσκοντας στήριξη από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας του νέου τυφώνα στον Κόλπο του Μεξικού στις ΗΠΑ και τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Νορβηγία.

Η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε 3,4% στα 43,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού σημείωσε άνοδο 3,3% στα 41,28 δολάρια το βαρέλι.

Το εργατικό δυναμικό έχει αποσυρθεί από τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού, μειώνοντας την ημερήσια κατά 1,5 εκατ. βαρέλια, καθώς ο τυφώνας Δέλτα εντάθηκε από την κατηγορία 3.

«Εάν η ένταση του τυφώνα δεν επιδεινωθεί, το ράλι του πετρελαίου θα μείνει από δυνάμεις γρήγορα», δήλωσε ο Τζέφρι Χάλεϊ, της εταιρείας εμπορίας OANDA.

Το ορυκτό καύσιμο βρήκε επίσης στήριξη από τις προοπτικές περαιτέρω μείωσης της παραγωγής στη Βόρεια Θάλασσα εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων. Το πεδίο Johan Sverdrup, το μεγαλύτερο στη Βόρεια Θάλασσα, θα πρέπει να αναστείλει την παραγωγή του, εκτός εάν η απεργία λήξει στις 14 Οκτωβρίου. Οι απεργίες στοιχίζουν περί του 8% της ημερήσιας παραγωγής της Νορβηγίας.

Τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού αντισταθμίζουν τις ανησυχίες σχετικά με την υποτονική ζήτηση, την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού την αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Το πετρέλαιο κατέρρευσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, με την τιμή του μπρεντ να καταρρέει σε χαμηλό 21 ετών κάτω από τα 16 δολάρια το βαρέλι. Έκτοτε οι περικοπές στην παραγωγή με επικεφαλής τον ΟΠΕΚ βοήθησε στην ανάκαμψη των τιμών.

Ο ΟΠΕΚ αντιμετωπίζει τώρα μια νέα πρόκληση από την αύξηση της παραγωγής στη Λιβύη, ένα μέλος του Οργανισμού που έχει εξαιρεθεί από τις περικοπές της παραγωγής.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts