ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης για έξαρση της ηπατίτιδας σε παιδιά: Ανησυχητικά τα νέα από το εξωτερικό – Δεν έχει κρούσμα στην Ελλάδα

Αν και στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα της νέας μορφής ηπατίτιδας που εντοπίζεται σε παιδιά στη Βρετανία, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό. Την ανησυχία του εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης δήλωσε ανήσυχος για τα αυξημένα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία και σε άλλες χώρες. Εξήγησε πως σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχεση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5.

«Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή», δήλωσε μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ.

Δείτε επίσης: Ηπατίτιδα στα παιδιά: Τύποι, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με έκτακτη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μέχρι τις 8 Απριλίου 2022, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και έξι (6) παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

«Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη», όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του Οργανισμού.

Δείτε επίσης: ΕΟΔΥ: Σε εγρήγορση η χώρα για τα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά στη Βρετανία – Τα συμπτώματα

Πλεύρης για Σαγκάη: «Πάντα είμαστε επιφυλακτικοί με τα στοιχεία που δίνει η Κίνα»

Στην τοποθέτησή του σχετικά με το πρωτοφανούς σκληρότητας lockdown στη Σαγκάη, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από τη μετάλλαξη Όμικρον, «απλά η Κίνα θέλει να ακολουθεί μια πολιτική ‘’μηδενικού Covid’’», όπως είπε.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «από εκεί και πέρα, πάντα είμαστε επιφυλακτικοί στα στοιχεία τα οποία δίνονται από τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά δεν έχουμε κάποια ένδειξη για να μας ανησυχεί συγκριτικά με την υπάρχουσα μετάλλαξη της όμικρον».

Δείτε επίσης: Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: Τι συμβαίνει πραγματικά στη Σαγκάη – Πόσο κινδυνεύουμε από ένα νέο ιό

«Δεν ανησυχούμε για το Πάσχα»

Για το Πάσχα τόνισε ότι ακόμη και εάν υπάρξει μια αύξηση των δεικτών λόγω συγχρωτισμού, δεν είναι κάτι που ανησυχεί την κυβέρνηση. Απέρριψε τις επικρίσεις ότι η άρση μέτρων οφείλεται σε οικονομικούς λόγους, λέγοντας ότι αποτελεί πολιτική πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πλεύρης: «Παράθυρο» για επιστροφή στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο υπουργός Υγείας, δεν απέκλεισε εάν το επιτρέψει η πανδημία να υπάρξουν αλλαγές στην απόφαση που προβλέπει πως μένουν «εκτός» ΕΣΥ έως το τέλος του έτους.

Τόνισε ότι δεν θέλει να δίνει παραπάνω ελπίδες και πως αυτή τη στιγμή, αυτό που έχει νομοθετηθεί είναι ότι παραμένουν σε αναστολή έως 31/12/2022.

«Αν τα δεδομένα της πανδημίας μπορούν να το επιτρέψουν, μπορούν να παρθούν αποφάσεις, αλλά αυτή τη στιγμή, αποτυπωμένη βούληση είναι ότι έως 31/12 θα είναι ‘’εκτός’’ συστήματος και σε αυτό νομίζω η πολιτεία έχει τοποθετηθεί με την ψήφιση του αντίστοιχου νόμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι η απόφαση των εν λόγω υγειονομικών να παραμένουν ανεμβολίαστοι έναντι του κορωνοϊού, είναι μια επιλογή που είναι λανθασμένη και που δεν συνάδει καθόλου με άτομο που θέλει να υπηρετεί την υγεία.

Related Posts