ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προσοχή: Γιατί δεν πρέπει να ανεβάζετε πότε την κάρτα επιβίβασής σας στα social media

Οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι και πώς να προστατευθείτε – Τι λένε ειδικοί

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, η κάρτα επιβίβασης, το boarding pass, εμπεριέχει κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες για τον ταξιδιώτη: το όνομα του επιβάτη, τον αριθμό της πτήσης, τον αριθμό της αεροπορικής θέσης του. Όλα αυτά είναι τυπωμένα με μεγάλα ευκρινή γράμματα και χαρακτήρες.

Όμως το ότι το boarding pass, -ανεξάρτητα από το αν είναι τυπωμένο σε χαρτί ή σε ηλεκτρονική μορφή- περιέχει περισσότερες πληροφορίες από όσες είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού ίσως δεν είναι τόσο γνωστό.

Πιο συγκεκριμένα, το barcode πάνω σε ένα boarding pass μπορεί να «αποκαλύψει» δεδομένα όπως ο αριθμός ενός συχνού επιβάτη (frequent-flyer), κάποια στοιχεία επικοινωνίας του ταξιδιώτη ή άλλες λεπτομέρειες σε σχέση με την ταυτότητά του.

Ο ερευνητής σε θέματα ιδιωτικότητας, Bill Fitzgerald, αναφέρει μεταξύ άλλων στο Conde Nast Traveller: «Oι πληροφορίες διαφέρουν από barcode σε barcode ή από εταιρεία σε εταιρεία. Κάθε επιβάτης πρέπει να ξέρει προκαταβολικά ότι ένας κωδικός προς σκανάρισμα εμπεριέχει πληροφορίες για εσάς, τα πράγματα σας και τον προορισμό που πηγαίνετε.

Ο Fitzgerald αναφέρει επίσης ότιQ «Έαν έχετε κάποιο έγγραφο με barcode δεν πρέπει να το πετάτε απερίσκεπτα στα σκουπίδια. Εκτός αν θέλετε να το βρει κάποιος άλλος. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να το ποστάρετε στα social media».

Όλα όσα προαναφέρθηκαν μοιάζουν λίγο κλασικές οδηγίες προστασίας δεδομένων, όμως ακόμα και ταξιδιώτες που σίγουρα δεν μπορούν να κατηγορηθούν για άγνοια ή αφέλεια σε τέτοια θέματα, έχουν υποπέσει σε λάθη στο πώς χειρίστηκαν το boarding pass τους.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο travel.gr

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts