ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι κυρώσεις της Δύσης έφεραν ανεργία στη Ρωσία

Oι περισσότεροι Ρώσοι έχουν χάσει τις δουλειές τους εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης – Πολίτες πλήττονται από την αποχώρηση δυτικών εταιρειών

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ο  Αλεξάντερ δούλευε ακόμα σε ένα εργοστάσιο και κέρδιζε περίπου 480 ευρώ το μήνα. Στην πραγματικότητα ήθελε να γίνει πιλότος, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν για λόγους υγείας. Γι’ αυτό αποφάσισε να γίνει αεροσυνοδός.

Βρήκε μια αγγελία από μια ρωσική αεροπορική εταιρεία και έκανε αμέσως αίτηση. Πέρασε με επιτυχία τη συνέντευξη και επίσης ένα τεστ στο Βόλγκογκραντ. Θα παίρνει μισθό 1.370 με προϋπόθεση την κατάλληλη εκπαίδευση. Αλλά η εκπαίδευση δεν έγινε ποτέ. Στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και ξένες εταιρείες άρχισαν να εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά. Επιπλέον, η Δύση επέβαλε κυρώσεις σε εκατοντάδες ανθρώπους και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφορών. Μια αίτηση σε άλλη εταιρεία δεν θα είχε πια νόημα, λέει: «Τα αεροσκάφη δεν συντηρούνται κανονικά, δεν παρέχονται ανταλλακτικά, επομένως ποιος ξέρει σε ποια κατάσταση πετούν τα αεροπλάνα. Οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι για μένα».

H ισπανική αλυσίδα Zara

Η Τατιάνα Μιχαΐλοβα, οικονομολόγος και λέκτορας στη Ρωσική Σχολή Οικονομικών Επιστημών στη Μόσχα, επισημαίνει ότι οι κυρώσεις θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ρωσίας από τις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής. Οι περιορισμοί θα οδηγήσουν σε απομόνωση και τεχνολογική οπισθοδρόμηση.

Η ειδικός τονίζει ότι οι κυρώσεις θα επηρεάσουν όλους τους τομείς της οικονομίας που χρησιμοποιούν ξένα εξαρτήματα, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η φαρμακοβιομηχανία, ακόμη και η γεωργία, αφού οι σπόροι αγοράζονται και στο εξωτερικό. «Οι εταιρείες θα αναγκαστούν να κλείσουν και να απολύσουν υπαλλήλους. Η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες θα μειωθεί, επειδή ο πληθυσμός θα γίνεται φτωχότερος και αυτό θα επηρεάσει όλους τους τομείς, μέχρι και τα κομμωτήρια», λέει η Μιχαΐλοβα.

Διαβάστε περισσότερα: DW

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts