ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΣΕΓΑΣ: Νέος πρόεδρος και νέος γενικός γραμματέας θα προκύψουν από τις εκλογές

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γνωρίζουμε την ημερομηνία των εκλογών στις αθλητικές ομοσπονδίες και σύμφωνα με το νόμο, η είδηση που προκύπτει είναι πως μετά από 23 χρόνια, ο ΣΕΓΑΣ θα έχει νέο πρόεδρο και μετά από οκτώ χρόνια νέο γενικό γραμματέα.

Αρκετοί ομοσπονδιάρχες και παράγοντες ξεκίνησαν τον προεκλογικό τους αγώνα, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το Άρθρο 8 από το δεύτερο μέρος του νόμου 4639. Πρόκειται για την τροποποίηση του άρθρου 22 του 2725 περί διοικητικού συμβουλίου σύμφωνα με το οποίο:

  • δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό
  • δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές πλήρους ή μερικής θητείας
  • πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο νυν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος που εκλέγεται μέλος του ΔΣ από το 1999 και έχει δύο συνεχόμενες θητείες ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ (2012, 2016) δεν μπορεί να κατέλθει εκ νέου για την προεδρική θέση αν δεν μείνει εκτός για δύο χρόνια. Μπορεί ο ίδιος να λέει ότι πρόκειται για προσωπική του επιθυμία, δεν του το επιτρέπει και ο νόμος ωστόσο.
Τη θέση του προέδρου δεν μπορεί να διεκδικήσει, σύμφωνα με το νόμο, ούτε ο 71χρονος (στις 27 Μαΐου) Βασίλης Σεβαστής καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ από το 1997 μέχρι το 2012 χωρίς διακοπή! Ούτε όμως μπορεί να είναι γενικός γραμματέας αφού έχει δύο συνεχόμενες θητείες (2012, 2016) σε αυτό το πόστο (δεν λαμβάνουμε υπόψη το ηλικιακό όριο των 71 ετών).
Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά από το 1997 πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ δε θα είναι ένας εκ των Σεβαστή – Παναγόπουλου (σύμφωνα πάντα με το νόμο) και θα προκύψει ο 20ός στην ιστορία της ομοσπονδίας μετά τη διεξαγωγή των εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο.
Να σημειωθεί πως τη θέση του προέδρου ή του αντιπροέδρου δεν μπορεί να τη διεκδικήσει ούτε ο Παναγιώτης Δημάκος για τους ίδιους λόγους.

Θυμίζουμε το Άρθρο 8 του νόμου:

Άρθρο όγδοο

Τροποποίηση του άρθρου 22 του ν. 2725/1999 (Α΄ 121) «Διοικητικό Συμβούλιο»

Η παράγραφος 7 του άρθρου 22 του ν. 2725/1999, η οποία προστέθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 29 του ν. 4603/2019(Α΄ 48), τροποποιείται ως εξής:

«7. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές πλήρους ή μερικής θητείας. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών. Μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού πρώτου (71ου) έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις στις οποίες τοποθετείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Κατ’ εξαίρεση για τις αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με ειδικές ανάγκες ισχύουν τα εξής: α) το ανωτέρω ηλικιακό όριο ορίζεται στο εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος και β) δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τους, όποιος έχει συμπληρώσει τέσσερις (4) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό. Για την εφαρμογή των ηλικιακών ορίων της παρούσας παραγράφου λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου συμπληρώνεται αντιστοίχως το εβδομηκοστό πρώτο (71ο) ή το εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος της ηλικίας.».

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts