ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλό 11 ετών οι ιαπωνικές εξαγωγές – Βυθίστηκε η ζήτηση από ΗΠΑ

Οι ιαπωνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 28,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο – Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2009

Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009 υποχώρησαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Μάιο, καθώς οι αποστολές αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ έκαναν «βουτιά», ενισχύοντας τις προσδοκίες για βαθύτερη συρρίκνωση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αυτό το τρίμηνο.

Η μειωμένη παγκόσμια ζήτηση για αυτοκίνητα και η επιβράδυνση των δαπανών των επιχειρήσεων επηρεάζουν την οικονομία της Ιαπωνίας που στηρίζεται στις εξαγωγές, σχολιάζει το Reuters.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 28,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2009.

Τα στοιχεία ήταν χειρότερα από τη «βουτιά» 26,1% που ανέμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και διεύρυναν τη διψήφια μείωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ –βασικής αγοράς της Ιαπωνίας- μειώθηκαν κατά το ήμισυ, καθώς η πτώση στις αποστολές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων ανήλθε στο 70%.

Προς την Κίνα –τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας- οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9%, προς την Ασία μειώθηκαν κατά 12% και προς την Ευρώπη κατά 33,8%.

Η πτώση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ επηρέασαν τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Mazda Motor, Hino Motors και Isuzu Motors χάνουν στο ταμπλό πάνω από 4%.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts