ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάνδαλο Theranos: Με ψεύτικες μελέτες φαρμακευτικών κολοσσών εξαπατούσε η Χολμς τους επενδυτές

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μπομπ Λιτς, οι μελέτες που έστελνε η Χολμς στους επενδυτές με τη σφραγίδα και τα λογότυπα των Pfizer Inc. και Schering -Plough Corp. οι οποίες χαρακτήριζαν επιτυχημένη την τεχνολογία της Theranos, δεν ήταν πραγματικές

Οι μελέτες από την Pfizer Inc. και τη Schering-Plough Corp. που έδειχνε η Ελίζαμπεθ Χολμς, όλο περηφάνια, στους επενδυτές για να τους πείσει για την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας της εταιρείας της, Theranos, είχαν ένα κοινό ελάττωμα. Δεν ήταν πραγματικές, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

«Η Pfizer δεν το έγραψε ποτέ αυτό», δήλωσε ο εισαγγελέας Μπομπ Λιτς. «Η προαναφερθείσα εταιρεία δεν έβαλε ποτέ τη σφραγίδα ούτε το λογότυπό της σε αυτές τις μελέτες. Δεν έβγαλε τα συμπεράσματα για αυτήν την έκθεση, δεν χαρακτήρισε επιτυχημένη την τεχνολογία της Theranos. Στην πραγματικότητα, είχε καταλήξει στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα» αποκαλύπτει ο Λιτς.

H Ελίζαμπεθ Χολμς, σε μια προσπάθεια να πείσει την αλυσίδα φαρμακείων Walgreens να συνεργαστεί με την εταιρεία της χρησιμοποιώντας τις υποτιθέμενες επαναστατικές ιατρικές συσκευές της Theranos, έστειλε σε ορισμένα άτομα από τη Walgreens κάποιες μελέτες. Τα περιέγραψε ως «ανεξάρτητες εκθέσεις δέουσας επιμέλειας» από μερικές από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο.

Ο Γουέιντ Μικελόν, επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της Walgreen Co. το 2010, ήταν ένα από τα στελέχη που έλαβαν μερικές από αυτές τις αναφορές, οι οποίες ο Χολμς είπε ότι ήταν εμπιστευτικές. Ο Μικελόν δήλωσε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον του δικαστηρίου, ότι εντυπωσιάστηκε από τις εν λόγω μελέτες που είχαν τη σφραγίδα μεγάλων φαρμακευτικών κολοσσών και δεν παρατήρησε ότι υπήρχε τυπογραφικό λάθος στο λογότυπο του “Schering Plough Research Instruction”.

Με βάση τις παρουσιάσεις που είδε ο Μικελόν, η Theranos ήταν «καλύτερη, γρηγορότερη, φθηνότερη» σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. «Πιστεύαμε ότι αυτή ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές εταιρείες που είχαμε δει ποτέ», είπε το πρώην στέλεχος. «Ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι για τη δημιουργία μιας συνεργασίας». Η αλυσίδα Walgreens, η μητρική εταιρεία της οποίας μετονομάστηκε σε Walgreens Boots Alliance Inc. το 2014, ήταν η μόνη εμπορική συνεργασία της Theranos. Υπενθυμίζεται πως, στη Ελίζαμπεθ Χολμς μπορεί να επιβληθεί έως και 20 χρόνια ποινή φυλάκισης εάν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια αποδειχθεί η ενοχή της για εξαπάτηση επενδυτών και ασθενών.

Διαβάστε ακόμη:

Νέος δακτύλιος: Σε ισχύ από 25 Οκτωβρίου – Σύσκεψη το Σάββατο στο Μαξίμου

Οικογένεια Παπαναγιώτου: Στο σφυρί δύο ακίνητα της Κτηματοδυναμικής

doValue Greece: Στην κορυφή, με 32 δισ. υπό διαχείριση κεφάλαια μετά την ανάληψη του Frontier

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts