ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στα 11 τρισ. γουάν εφέτος ο κινεζικός τουριστικός και ταξιδιωτικός τομέας

Στα προ-πανδημικά επίπεδα αναμένεται να φτάσει η συμβολή του κινεζικού κλάδου των ταξιδιών και του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Ειδικότερα, η συμβολή του τουριστικού-ταξιδιωτικού τομέα στο κινεζικό ΑΕΠ θα μπορούσε να φτάσει τα 11 τρισεκατομμύρια γουάν εφέτος, μόλις 5,2% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι, το 2019, πριν την πανδημία, ο τουριστικός-ταξιδιωτικός τομέας της Κίνας συνεισέφερε 11,5 τρισεκατομμύρια γουάν στο ΑΕΠ (11,6% της οικονομίας της χώρας). Ωστόσο, το 2020 η πανδημία είχε σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο και η συνεισφορά του στην κινεζική οικονομία μειώθηκε κατά 59,9% στα 4,6 τρισεκατομμύρια γουάν.

Τελευταία έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, δείχνει ότι καθώς η κινεζική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, η συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας της χώρας θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν τα προ-πανδημικά επίπεδα φέτος.

Μετά την απώλεια περισσότερων από 16 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας το 2020, όταν οι τουριστικές και ταξιδιωτικές επιχειρήσεις στην Κίνα υπέστησαν σοβαρές απώλειες λόγω των αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών και του πλήρους κλεισίματος των συνόρων, οι περισσότερες από αυτές θα μπορούσαν να ανακτηθούν εάν η χώρα συνεχίσει να επικεντρώνεται στο άνοιγμα των συνόρων της σε διεθνείς επισκέπτες.

Ο τομέας θα μπορούσε να ανακτήσει περισσότερες από 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, για να φτάσει σχεδόν τις 81 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2022, μόλις 1,7% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

“Η Κίνα είναι ένας κρίσιμος παίκτης στον παγκόσμιο τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού. Έχει προωθήσει καλά το εσωτερικό τουρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τα διεθνή ταξίδια έχουν σταματήσει. Τα οφέλη από το άνοιγμα των συνόρων αντιπροσωπεύουν ώθηση, τόσο στον οικονομικό πλούτο, όσο και στις θέσεις εργασίας. Η πιο πρόσφατη έρευνά μας δείχνει ότι το 2022 θα μπορούσε να φέρει μια ισχυρή ανάκαμψη για τα ταξίδια και τον τουρισμό παγκοσμίως, με τη μειωμένη ζήτηση και τα ποσοστά εμβολιασμών να οδηγούν στην ανάκαμψη αυτού του οικονομικά ενισχυμένου τομέα. Εκατομμύρια μέσα διαβίωσης εξαρτώνται από έναν ακμάζοντα τομέα ταξιδιών και τουρισμού, αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά μπροστά, εάν θέλουμε να επιτύχουμε πλήρη οικονομική ανάκαμψη και να φέρουμε πίσω όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν”, είπε η Julia Simpson, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC.

Η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού

Η έρευνα του WTTC δείχνει ότι η πρόβλεψη για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού θα μπορούσε να είναι εξίσου θετική, με τον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού της περιοχής να πλησιάζει επίσης τα προ-πανδημικά επίπεδα φέτος.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ της περιοχής θα μπορούσε να φτάσει τα 20 τρισεκατομμύρια γουάν (2,9 τρισεκατομμύρια USD), κοντά στα προ πανδημικά επίπεδα, ενώ η απασχόληση θα μπορούσε να φτάσει τις 190 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας τα στοιχεία του 2019 και παρέχοντας επιπλέον πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας .

Για να φτάσουμε κοντά στα επίπεδα πριν από την πανδημία φέτος, το WTTC λέει ότι η κινεζική κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν στην ανάπτυξη των  εμβολίων, επιτρέποντας στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες να μετακινούνται ελεύθερα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προτρέπει επίσης τις κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν το συνονθύλευμα των περιορισμών και να επιτρέψουν τα διεθνή ταξίδια, χρησιμοποιώντας ψηφιακές λύσεις που επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να αποδείξουν την κατάσταση εμβολιασμού τους με γρήγορο, απλό και ασφαλή τρόπο.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts