ΥΓΕΙΑ

Στο “μικροσκόπιο” οι ηλικιωμένοι που προσβλήθηκαν από τον βρετανικό μεταλλαγμένο ιό στον Οίκο Ευγηρίας

Αγωνία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές, για την επίπτωση από τον βρετανικό μεταλλαγμένο ιό στους ηλικιωμένους που προσβλήθηκαν στον Οίκο Ευγηρίας του Αμαρουσίου, ενώ είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υγείας τους, για να διαπιστώσουν εάν η πρώτη δόση του εμβολίου την οποία είχαν λάβει, μπορεί να τους βοήθησε να αναπτύξουν κάποια προστατευτικά αντισώματα έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας

Να σημειωθεί ότι από τα χθεσινά 80 δείγματα του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους που ανακοινώθηκαν στην Αττική, τα 50 προέρχονταν από τον Οίκο Ευγηρίας στο Μαρούσι, όπου την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων ανάμεσα στα φιλοξενούμενους και εργαζόμενους.

Δείτε επίσης: Δημήτρης Θάνος: Μεγαλώνει η διασπορά του βρετανικού ιού – Στο “μικροσκόπιο” η επαναμόλυνση του ιερέα

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζει ότι η περίπτωση των άτυχων ηλικιωμένων στο Μαρούσι ενδέχεται να φέρει στην επιφάνεια πολύτιμες πληροφορίες για την ανοσία των μεταλλαγμένων στελεχών και τα εμβόλια:

“Αυτό που έχουμε να αποδείξουμε και θα πάρει λίγο χρόνο, είναι να δούμε εάν τα εμβόλια όταν νοσήσει κάποιος με τον μεταλλαγμένο ιό, σε βοηθούν να νοσήσεις ελαφρύτερα, κι αν αυτό συμβεί θα είναι πολύ θετικό», τονίζει.

Να σημειωθεί ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Εξαδάκτυλος νόσησε με κορονοϊό μετά την λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου. Έχει αναπτύξει, μάλιστα, όπως λέει, πολύ ελαφρά νόσο και αύριο αναμένεται να βγει από τον κατ’ οίκον περιορισμό.

Η δομή ηλικιωμένων “case study” για τους εμβολιασμούς και τα μεταλλαγμένα στελέχη

Οι ηλικιωμένοι είχαν λάβει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού περίπου 10 ημέρες πριν αναπτύξουν συμπτώματα. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αν και δεν είχαν λάβει την δεύτερη δόση για να αναπτύξουν ανοσία στο 95%, το εμβόλιο ίσως και να πρόλαβε να έχει μια κάποια δράση, έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους:

“Πρέπει να δούμε και να αποδειχθεί εάν οι άνθρωποι οι οποίοι νοσούν για δεύτερη φορά με έναν μεταλλαγμένο ιό, ή νοσούν με τον μεταλλαγμένο ιό ενώ είναι εμβολιασμένοι, νοσούν πολύ ελαφρά και χωρίς να έχουν βαριά συμπτώματα. Αυτό θα το δούμε στο γηροκομείο, γιατί στα γηροκομεία οι ηλικιωμένοι συνήθως νοσούν κάποιοι πολύ βαριά. Αν από αυτούς τους 50 και οι 50 νοσήσουν ελαφρά και δεν υπάρχει από εκεί κανένα θύμα, τότε θα πρέπει από εκεί να ηρεμήσουμε λίγο, ως προς το τι πρόκειται να μας συμβεί”, σημειώνει ο κ. Εξαδάκτυλος και συνεχίζει:

“Είτε το καλύπτει, είτε δεν το καλύπτει το μεταλλαγμένο στέλεχος, αν αυτοί οι άνθρωποι νοσήσουν ελαφρά, δεν μας ενδιαφέρει το αν θα αρρωστήσουν ή δεν αρρωστήσουν. Σημασία έχει να μην μπουν στο νοσοκομείο και την εντατική. Θα είναι πολύ σημαντικό”, λέει.

Δείτε επίσης: Βασιλακόπουλος: Γιατί τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις – Βοηθάει να φοράμε διπλή μάσκα;

Εξαδάκτυλος: “Ίσως να είναι επαρκής η κάλυψη και για τον μεταλλαγμένο ιό της Νότιας Αφρικής”

Αν και τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα για το νοτιοαφρικάνικο στέλεχος και για την κάλυψη του εμβολίου απέναντί του δεν είναι επαρκή, εάν το εμβόλιο καλύπτει στο 55 με 70% , η κάλυψη είναι επαρκής, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

“Λένε ότι το εμβόλιο το καλύπτει ένα 55 με 70%. Αν ισχύει αυτό δεν είναι κακό, γιατί 70% είναι η κάλυψη που έχουμε και στο αντιγριπικό. Άρα δεν είναι άσχημο να έχουμε αυτήν την κάλυψη. Μένει να αποδειχθεί εάν οι εμβολιασμένοι νοσούν βαριά ή όχι. Διότι εάν αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμένος εάν νοσήσει με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ή αυτός που πέρασε τον προηγούμενο κορονοϊό όταν νοσήσει με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος δεν θα αναπτύξει βαριά συμπτώματα, όπως ο παπάς αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, τότε ίσως θα πρέπει να είμαστε πιο ήρεμοι”, καταλήγει.

Related Posts