ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συνεδριάζουν 13 υπουργοί Τουρισμού της ΕΕ για το πιστοποιητικό, με πρωτοβουλία της Αυστρίας

Δεκατρείς υπουργοί Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα μετά από πρωτοβουλία της υπουργού Τουρισμού της Αυστρίας Elisabeth Köstinger, προκειμένου να επιταχυνθεί η άμεση εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού για τον Covid, που αποφασίστηκε από την ΕΕ, κατόπιν προτάσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη.

austria Αυστρίας
Η υπουργός Γεωργίας, Εσωτερικών και Τουρισμού της Αυστρίας | Φωτό: Υπουργείο Γεωργίας, Εσωτερικών και Τουρισμού Αυστρίας

Στόχος της συνόδου κορυφής είναι οι υπουργοί Τουρισμού να συμφωνήσουν σχετικά για τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό σε σχέση με τον Τουρισμό. Στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία.

“Μια Ευρώπη χωρίς ελεύθερη κυκλοφορία είναι αδιανόητη. Όσοι εμβολιάζονται, έχουν υποβληθεί σε τεστ, ή έχουν αναρρώσει από νόσηση, θα πρέπει σύντομα να μπορούν να ταξιδεύουν πιο εύκολα ή να κάνουν διακοπές. Το διασφαλίζουμε αυτό με το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» και το συζητάμε με τους υπουργούς Τουρισμού από 12 άλλα κράτη», δήλωσε η η Köstinger.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Γεωργίας, Εσωτερικών και Τουρισμού, “Από την αρχή της πανδημίας COVID, η ελευθερία των ταξιδιών έχει περιοριστεί σημαντικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τον Τουρισμό. Προκειμένου, να αποκατασταθεί εγκαίρως η δυνατότητα ομαλής διέλευσης των συνόρων, η Αυστρία, από κοινού με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, τη Σλοβενία και την Ισπανία, υπέβαλε πρόταση για ένα ενιαίο σύστημα σε επίπεδο ΕΕ για ένα «Πράσινο Πιστοποιητικό». Το διαβατήριο αυτό προορίζεται να περιέχει πιστοποιητικά εμβολιασμού, αποτελέσματα τεστ και βεβαίωση ανοσίας μετά από ασθένεια. Η απόφαση ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όσοι έχουν εμβολιαστεί, εξεταστεί ή έχουν ανοσία, θα πρέπει σύντομα να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ξανά χρήση της ελευθερίας του ταξιδιού. Θέλουμε να συντονιστούμε με τις άλλες τουριστικές χώρες της ΕΕ, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε ένα ενιαίο πλαίσιο το συντομότερο δυνατόν, βάσει του οποίου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το «Πράσινο Πιστοποιητικό”.

ksd PRIMAGEL Αυστρίας
adv

Στην Αυστρία, βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη εντατικές εργασίες για την εφαρμογή του “Πράσινου Πιστοποιητικού. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έθεσε τα νομικά θεμέλια για αυτό στο Εθνικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Τα πρώτα βήματα εφαρμογής πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας την περασμένη Παρασκευή.

Σαν πρώτο βήμα, πρέπει να εισαχθούν στο σύστημα, τα αποτελέσματα των δοκιμών, καθώς και η κατάσταση των ατόμων που έχουν ήδη αναρρώσει από covid-19 και θα ακολουθήσει η εισαγωγή των λιστών όσων έχουν εμβολιαστεί.

Στην Αυστρία, το ψηφιακό “Green Pass” θα περιέχει έναν κωδικό QR που θα εξάγει τις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του ατόμου. Το “Green Pass” θα είναι διαθέσιμο τόσο ψηφιακά όσο και σε έντυπη μορφή.

Για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η έγκαιρη ελεύθερη και ασφαλής κινητικότητα πέραν των συνόρων είναι πολύ σημαντική, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένα κράτη –καθώς και η Αυστρία– εργάζονται ήδη για ένα εθνικό «Πράσινο Πιστοποιητικό».

Η ΕΕ θα παρέχει τις διεπαφές, έτσι ώστε το “Πράσινο Πιστοποιητικό” να μπορεί να διαβαστεί και να χρησιμοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη.

“Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε, θα κάνουμε τώρα όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες μαζί. Η εφαρμογή του «Πράσινου Περάσματος» είναι εξαιρετικά σημαντική για τις τουριστικές χώρες της Ευρώπης, μπορεί να επαναφέρει τους ανθρώπους στην ελευθερία των ταξιδιών και σε ένα κομμάτι κανονικότητας», καταλήγει η Köstinger.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts