ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι ταραχές στην Καταλονία

Share this

Η Καταλονία έζησε αυτήν την Κυριακή την έκτη νύχτα διαδηλώσεων υπέρ του ράπερ Πάμπλο Χάσελ, οι οποίες συνοδεύτηκαν από μεγάλες καταστροφές δημόσιας περιουσίας, συγκρούσεις με την αστυνομία και λεηλασίες καταστημάτων. Η κυβέρνηση τις καταδίκασε και τις χαρακτήρισε τώρα ως «καθαρό βανδαλισμό», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μικέλ Σάμπερ. Ο υπουργός ομολόγησε ότι αισθάνεται «πολύ μόνος» στην κρίση, με την PIMEC που εκπροσωπεί τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να κατηγορεί την Generalitat για ανικανότητα.

Ενώ η Καταλονία βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέας τοπικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου, τα επεισόδια με αφορμή την φυλάκιση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ, συνεχίστηκαν για έκτη συνεχόμενη νύχτα στην Βαρκελώνη.

Οι συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας μετά την φυλάκιση του καλλιτέχνη από την περασμένη Τρίτη – κατόπιν τελεσίδικης δικαστικής απόφασης για εξύμνηση της τρομοκρατίας και ύβρεις κατά της μοναρχίας- ήταν καθημερινές. Παρότι πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας και με χαρακτήρα ειρηνικό, εντούτοις στην Βαρκελώνη η κατάληξη κάθε πορείας είχε ως αποτέλεσμα επεισόδια , υλικές καταστροφές και πολλές συλλήψεις.

Όπως αναφέρει και η δημόσια τηλεόραση τα βασικά συνθήματα των συγκεντρώσεων αφορούν στην ελευθερία της έκφρασης όμως έχουν διαφορετικό χαρακτήρα σε κάθε πόλη. Στη Μαδρίτη και τη Βαλένθια παρότι σημειώθηκαν επεισόδια εντούτοις έληξαν γρήγορα κάτι που όμως δεν συνέβη στην Βαρκελώνη. Η διαφορά είναι μια σειρά από τοπικές αιτίες που οδηγούν μικρές ομάδες να προκαλούν κάθε βράδυ βανδαλισμούς σε κτήρια, οδοστρώματα ακόμα και πλιάτσικο σε καταστήματα των οποίων τις βιτρίνες καταστρέφουν.

Οι οδομαχίες κάθε βράδυ συνεχίζονται κατά κύριο λόγο μεταξύ ομάδας μασκοφόρων και της τοπικής αστυνομίας Μόσσος Ντ’ Εσκουάδρα. Το βράδυ του Σαββάτου συνελήφθησαν τουλάχιστον 100 άτομα ενώ τουλάχιστον 8 Μόσσος τραυματίστηκαν και είναι χαρακτηριστικό το νεαρό της ηλικίας των συλληφθέντων, που συχνά δεν ξεπερνά τα 18 έτη. Συνολικά, από τότε που άρχισαν οι ταραχές έχουν συλληφθεί 109 άτομα.

Η προσωρινή τοπική κυβέρνηση της περιοχής φαίνεται πως αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση καθώς τα κόμματα βρίσκονται σε διαδικασία συζητήσεων προκειμένου να συμμαχήσουν για τον σχηματισμό νέας τοπικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου οι Σοσιαλιστές κέρδισαν τις τοπικές εκλογές χωρίς όμως αυτοδυναμία, γεγονός που τους αναγκάζει να αναζητήσουν συμμάχους. Όμως απ ότι φαίνεται τα αποσχιστικά κόμματα είναι σε θέση να συμμαχήσουν αν και υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ τους. Άλλωστε το κόμμα Junts ( εθνικιστική δεξιά) μετά από 33 χρόνια που κυβερνά- από τα 40 της ύπαρξης της Αυτονομίας της Καταλονίας- θα κάνει ο, τι είναι δυνατόν για να μην χάσει την εξουσία.

Πιθανότατα η αφορμή των βανδαλισμών αρχικά να φαίνεται ότι είναι η σύλληψη του ράπερ , οι αιτίες όμως είναι βαθύτερες και αφορούν στις ιδιαιτερότητες της περιοχής, στην πολιτική κρίση, στην στάσιμη αποσχιστική διαδικασία και συνεπικουρούμενα όλα αυτά και με τον κάθε είδους αποκλεισμό της πανδημίας οδηγούν στις περίφημες « μάχες των δρόμων» στις οποίες είναι αρκετά συνηθισμένη η Ισπανία.

Όσο για την «ελευθερία της έκφρασης» η κεντρική κυβέρνηση Σάντσεθ ανακοίνωσε σε όλους τους τόνους ότι ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα.

Με πληροφορίες από El País, RTVE

Share this

ΠΗΓΗ TIMESNEWS

Related Posts