ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο «Θερμοστάστης»: Ποια είναι τα μπόνους για όσους κάνουν οικονομία (vid)

Οι τρεις άξονες για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο

Το νέο σχέδιο του κυβερνητικού επιτελείου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προβλέπει μπόνους σε όσους κάνουν οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Eιδικότερα, το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο την άμεση μείωση της κατανάλωσης κατά 10% που θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο παρουσίασαν  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

To σχέδιο περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα για τις δημόσιες υπηρεσίες προβλέποντας μπόνους για όσους πετυχαίνουν τους στόχους, αλλά και ποινές για όσους δεν πιάσουν τους στόχους.

Παράλληλα, μπαίνει «κόφτης» στα κλιματιστικά, καθώς υπάρχει σύσταση να λειτουργούν σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τα κλείνουν για 10 λεπτά ανά 3 ώρες και να ανοίγουν τα παράθυρα, ενώ κλειστά θα πρέπει να είναι και όταν αποχωρούν από την εργασία τους.

Επιπλέον, υπάρχει σύσταση για τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όποιος δεν κάνει συντήρηση των κλιματιστικών, ακόμη κι αν πιάσει τους στόχους του, θα πάρει λιγότερα χρήματα ως bonus, αφού αν είχε καθαρίσει τα air condition, τότε θα είχε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας άρα και μεγαλύτερο κέρδος.

Για κάθε κτίριο του δημοσίου θα υπάρχει ενεργειακός υπεύθυνος, ο οποίος θα δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.

Tα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο εδράζονται σε τρεις άξονες:

  • Εφαρμογή ψηφιακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση της κατανάλωσης.
  • Θέσπιση κινήτρων για τους φορείς του δημοσίου που επιτυγχάνουν τους στόχους εξοικονόμησης, με οικονομικές ενισχύσεις που θα συνδέονται τόσο με την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης όσο και με το αποτέλεσμα που θα επιτυγχάνεται.
  • Άμεσα μέτρα (συντήρηση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, μείωση της κατανάλωσης στον οδοφωτισμό και τα συστήματα ύδρευσης / αποχέτευσης, κ.α.)

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί και δράσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως το πρόγραμμα Ηλέκτρα ύψους 640 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% σε 2,5 εκατομμύρια τμ. κτιρίων του δημοσίου.

Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «όταν αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού, πρέπει να κάνουμε οικονομία. Η δαπάνη του δημοσίου για ενέργεια έφτασε το 2021 χωρίς φόρους και τέλη τα 800 εκατ. ευρώ, γιατί προτεραιότητα μας είναι η στήριξη στα νοικοκυριά. Θα υπάρξει σύστημα υποβοήθησης με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης. Θα αξιοποιήσουμε οικονομικά κίνητρα με ενισχύσεις στους δημόσιους φορείς εφόσον εφαρμόσουν τα μέτρα».

«Οι φορείς που δεν πέτυχαν τον στόχο της εξοικονόμησης, θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού στον προϋπολογισμό τους για να καλύψουν τη διαφορά», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Διαβάστε ακόμα:

Απολύει 1.100 άτομα η Coinbase – Στην πόρτα της εξόδου το 1/5 των εργαζομένων

Βασίλης Κέρτσικωφ: Ο Χρυσός Σκούφος και η πικρή γεύση από τις φουρτούνες σε στεριά και θάλασσα (pics)

Να διώξει τις «αρκούδες» προσπαθεί η Wall Street – Ανοδική αντίδραση μετά το sell off

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts