ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εισαγγελείς, αστυνομικοί και εθελοντές ψάχνουν προσβολές στον Ερντογάν – 160.000 διώξεις

Σε έγκλημα αναγορεύει η Τουρκία την προσβολή στο πρόσωπο του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν κινηθεί διαδικασίες εναντίον περίπου 160.000 πολιτών με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου στην Τουρκία, από την εποχή που ανέλαβε την εξουσία.

Ένας από αυτούς τους 160.000 είναι και ο Κούρδος κοινωνιολόγος Κενάν Γκιουνγκιόρ, γεννημένος στην ανατολική Τουρκία, ο οποίος εξηγεί σε συνέντευξη του στην αυστριακή Der Standard τι αφορούν τα δύο – μυστικά – εντάλματα σύλληψης σε βάρος του -και γιατί αυτά δεν αποτελούν «απλώς» δική του υπόθεσή.

Τονίζει δε ότι αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι τα εντάλματά σύλληψής του είναι απόρρητα, αφού συνήθως γίνεται έρευνα. Μια ποινή από πέντε έως 15 χρόνια εξετάζεται μόνο αναφορικά με τρομοκρατικά εγκλήματα.

Προσθέτει πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται καθόλου αν οι τουρκικής καταγωγής επιστήμονες ζουν στη Γερμανία ή στο εξωτερικό ή τι υπηκοότητα έχουν. Η προσέγγισή της είναι διεθνιστική. Το απειλητικό μήνυμα που υποκρύπτεται είναι: μην νομίζετε ότι είστε ασφαλείς όντας στο εξωτερικό, όταν μας επικρίνετε και να μας δυσφημείτε και μετά θέλετε να κάνετε διακοπές στην Τουρκία.

Έτσι προέκυψαν τα μεγάλα κύματα συλλήψεων όταν εθελοντές βοηθοί των τουρκικών αρχών στο εξωτερικό συμμετείχαν ενεργά στην καταγγελία επικριτών και μελών της αντιπολίτευσης μέσω μιας ειδικά διαμορφωμένης εφαρμογής κατασκοπείας.

Τούρκοι κατάσκοποι στην Αυστρία

Ο Γκιουνγκιόρ λέει στην συνέντευξη του έχει την αίσθηση ότι τον παρακολουθούν Τούρκοι κατάσκοποι στην Αυστρία, αν και το κάνουν πολύ διακριτικά, γιατί ο ίδιος δεν ασκεί κάποια ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά ως επιστήμονας έριξε φως στις επιπτώσεις της τουρκικής πολιτικής στην τουρκική κοινότητα στην Ευρώπη. Αλλά κι αυτό αρκεί σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η ακραία αδικία. Παρακολουθείται στενά αυτό που κάνει.

Είναι κοινό μυστικό ότι η τουρκική πρεσβεία στην Αυστρία είναι πολύ δραστήρια με τους κατασκόπους και τους εθελοντές βοηθούς της.

Ωστόσο όπως αναφέρει ο Γκιουνγκιόρ με ποιο τρόπο ο ίδιος προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο το αγνοεί. Εφόσον τα εντάλματα σύλληψης είναι σφραγισμένα, αγνοεί παντελώς το σκεπτικό πίσω από αυτά. Ούτε ο δικηγόρος του στην Τουρκία δεν γνωρίζει.

Συχνά αρκεί η αναλυτική περιγραφή των αντιδημοκρατικών εξελίξεων στην Τουρκία και του πολέμου που διεξάγει ο Ερντογάν εναντίον των Κούρδων στη Συρία με την υποστήριξη τζιχαντιστών και ισλαμιστών.

Όλα αυτά ποινικοποιούνται ως πράξη εχθρική προς το κράτος, ως τρομοκρατία ή ως προσβολή του προέδρου. Πολλοί άνθρωποι διώκονται για πολύ λιγότερα. Αυτό είναι το σύστημα.

Εισαγγελείς, αστυνομικοί και εθελοντές ψάχνουν το διαδίκτυο

Υπάρχει μια αρμάδα από εισαγγελείς, αστυνομικούς και εθελοντές που ψάχνουν όλη μέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από τότε που ο Ερντογάν είναι πρόεδρος, έχουν καταγραφεί 160.000 περιπτώσεις προσβολής του προέδρου.

Πρόκειται για μια εσκεμμένη στρατηγική εκφοβισμού και λογοκρισίας, γιατί σχεδόν κανείς δεν τολμά πια να πει κάτι αφού μπορεί να ακολουθήσει κατηγορία σε βάρος του.

Ο Γκιουνγκιόρ ισχυρίζεται μιλώντας στην Der Standard ότι το γεγονός ότι είναι Κούρδος δεν είναι αρκετό. Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι συνεχίζει να αναλύει κριτικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κατασταλτικές πολιτικές κατά των Κούρδων εντός και εκτός Τουρκίας.

Αρκεί κάποιος να επιδείξει αλληλεγγύη στο αντιπολιτευόμενο κουρδικό κόμμα HDP ή να πάει σε κάποια εκδήλωση. Αμέσως κινεί την υποψία ότι είναι τρομοκράτης ή υποστηρικτής τους.

Αυτό που ενδιέφερε τον ίδιο ήταν σε μια εποχή που πολλοί πολιτικοί – από τον Νεχάμερ μέχρι τον Σόμποτκα και τον Σάλενμπεργκ μέχρι τον Λούντβιγκ – επαινούσαν τον Ερντογάν χωρίς να υπάρχει ανάγκη ή υπαρκτός λόγος, να εκπροσωπήσει υψώνοντας δυνατά τη φωνή του όλους όσους υπέφεραν και υποφέρουν πολλαπλάσια από αυτό το άδικο καθεστώς.

Ακατανόητο το φλερτ των αυστριακών πολιτικών με τον Ερντογάν

Για τον Γκιουνγκιόρ το φλερτ των αυστριακών πολιτικών με τον Ερντογάν και οι επισκέψεις στην Tουρκία  είναι  πολιτικά ακατανόητες. Είναι σημάδι της αυτοπροκαλούμενης, εξασθενημένης ανθεκτικότητας των ελεύθερων, δημοκρατικών κρατών που γονατίζουν άσκοπα απέναντι σε αυταρχικούς όπως ο Ερντογάν και ο Πούτιν κ.λπ. Αυτό πληγώνει, απογοητεύει και αποδυναμώνει όλους όσους αγωνίζονται για δημοκρατικά, ελεύθερα θεμελιώδη δικαιώματα σε αυτές τις χώρες και πληρώνουν πικρό τίμημα για αυτά.

Ο Γκιουνγκιόρ τονίζει στις δηλώσεις του πως κάποιος πρέπει να σταματήσει αυτή την επαίσχυντη λατρεία και να υπερασπιστεί τις βασικές δημοκρατικές αξίες με μεγαλύτερη σαφήνεια. Λόγω της λογοκρισίας και των διώξεων οι επικριτές του τουρκικού καθεστώτος στην Αυστρία και την Ευρώπη στερούνται την ελευθερία της έκφρασης μπροστά στα μάτια μας. Πρόκειται για μια μαζική παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την οποία οι συνταγματικές δημοκρατίες δεν πρέπει να επιτρέπουν. Ένας καγκελάριος ή δήμαρχος θα έπρεπε να αναλάβει δράση προς το συμφέρον των πολιτών. Περίπου το 70 % των πολιτών τουρκικής καταγωγής στην Αυστρία δεν τολμούν να επικρίνουν την Τουρκία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Το Russia Today και παρόμοιες πλατφόρμες μπορούν να αποκλειστούν από τη μια μέρα στην άλλη. Το ίδιο εύχομαι και για τις τουρκικές κατασκοπευτικές εφαρμογές. Πρέπει να ληφθούν μέτρα σε όλη την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts