ΓΕΝΙΚΕΣ

Το αχλάδι και η διατροφική του αξία

Share this
  • Γράφει η ΚΑΛΛΙΑ Θ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • MSc, MBA, SRD – Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
  • somaygies.gr

Το αχλάδι είναι ένα γλυκό, νόστιμο φρούτο γεμάτο φυτικές ίνες, χαμηλό σε θερμίδες και φορτωμένο με αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C. Μελέτες δείχνουν ότι έχουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου , όπως προστασία από εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα το αγαπημένο μας αχλάδι!

Διατροφική αξία

Οι ακόλουθες διατροφικές πληροφορίες παρέχονται για ένα αχλάδι μεσαίου μεγέθους:

  • 101 θερμίδες
  • 0,3 γρ. λίπος
  • 1,8 mg νάτριο
  • 27 γρ. υδατάνθρακες
  • 5.5 γρ. φυτικές ίνες
  • 17 γρ. ζάχαρη
  • 0,6 γρ. πρωτεΐνες
Οφέλη για την υγεία

Όπως πολλά φρούτα και λαχανικά, έτσι και τα αχλάδια προσφέρουν οφέλη στην υγεία λόγω των ινών και των αντιοξειδωτικών τους.

  1. Βοηθά στην αναδόμηση των κυττάρων

Ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι περιέχει περίπου 8 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C. Αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την αναδόμηση των κυττάρων καθώς και για την πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης. Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την ανοσολογική λειτουργία, βοηθά στην επούλωση για κοψίματα και μώλωπες, και ακόμη προστατεύει από μολυσματικές ασθένειες.

Επιπλέον, η φλούδα των αχλαδιών περιέχει φλαβονοειδή, φαινολικά και τριτερπένια που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός φυτοθρεπτικών συστατικών στα αχλάδια μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Έρευνες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και του μειωμένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα , διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα αχλάδια και πράσινα, φυλλώδη λαχανικά ήταν λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με εγκεφαλικό επεισόδιο.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου

Εκτός από το ότι σας βοηθά να αισθάνεστε γεμάτοι (κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην υγιή διαχείριση του βάρους), η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα αχλάδια μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης, διαβήτη και ορισμένων γαστρεντερικών παθήσεων .

Αλλεργίες

Γενικότερα οι τροφικές αλλεργίες στα αχλάδια είναι πολύ σπάνιες, όμως τα άτομα που έχουν αλλεργία στη γύρη σημύδας μπορούν να αναπτύξουν στοματική αλλεργία στα αχλάδια λόγω ομοιότητας στις πρωτεΐνες. Το μαγείρεμα των αχλαδιών μπορεί να τα κάνει πιο ασφαλή για κατανάλωση από άτομα με αυτήν την πάθηση.

Αποθήκευση και ασφάλεια

Μπορείτε να διατηρήσετε τα άγουρα αχλάδια στο ψυγείο για μερικούς μήνες ή σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ημέρες ενώ ωριμάζουν. Μόλις ωριμάσουν, θα διατηρηθούν μόνο λίγες ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους για τρεις έως πέντε ημέρες τοποθετώντας τα στο .

Δεν συνιστάται η κατάψυξη φρέσκων αχλαδιών, επειδή ο χυμός και οι ίνες θα διαχωριστούν κατά τη διαδικασία απόψυξης και τα αποτελέσματα δεν είναι επιθυμητά. Ωστόσο, η κατάψυξη ενός μαγειρεμένου ή επεξεργασμένου αχλαδιού (όπως η σάλτσα αχλαδιού) θα λειτουργήσει.

Τρόποι κατανάλωσης

Τα αχλάδια είναι ένα ευέλικτο φρούτο. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή ψητά. Απολαύστε τα αχλάδια σας ψιλοκομμένα σε σαλάτες, ψητά με λαχανικά, πουρέ για να φτιάξετε σούπα ή σε κάποιο σμούθι.

Συνδυάστε το αχλάδι με μια μερίδα πρωτεΐνης, όπως ελληνικό γιαούρτι, τυρί με χαμηλά λιπαρά ή ξηρούς καρπούς για ένα γεμισμένο, πλούσιο σε φυτικές ίνες σνακ.

Συμπερασματικά, το αχλάδι είναι ένα πολύ νόστιμο φρούτο, γεμάτο οφέλη για τον οργανισμό μας, που πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα. Υπάρχουν πολλές συνταγές στις οποίες μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και να το απολαύσετε με ποικίλους τρόπους χωρίς να το βαρεθείτε.

Share this
The following two tabs change content below.

ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, ασκώντας το επάγγελμα αδιάκοπα από το 2003. Έχει προϋπηρεσία ως ερευνήτρια διαιτολόγος στο Imperial College of London, στις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα και σε ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι. Το 2005 οργάνωσε το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο “Σώμα Υγιές” (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα να βρούνε τις διατροφικές τους ισορροπίες. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Αυτή την περίοδο επίσης, γράφει κάποιο βιβλίο διατροφής. Μπορείτε να την βρείτε στο επιστημονικό διαιτολογικό κέντρο ‘Σώμα Υγιές’, Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 315 στη Νίκαια- Πειραιά. Τηλ 2104933334, e-mail: info@somaygies.gr,

ΠΗΓΗ TIMESNEWS

Related Posts