ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσιμπάνε» τα επιτόκια καταθέσεων – O ανταγωνισμός των τραπεζών και η πίεση της κυβέρνησης

Σε… μητέρα των μαχών εξελίσσονται οι προθεσμιακές καταθέσεις για τις τράπεζες, με τη μία μετά την άλλη να προχωρούν σε αυξήσεις στα επιτόκια, προλαβαίνοντας τη νέα «γκρίνια» από πλευράς της κυβέρνησης για το άνοιγμα της ψαλίδας στο περιθώριο κέρδους υπέρ των δανείων.

Μόλις χθες, Τετάρτη, δύο τράπεζες – Eurobank και Alpha Bank – ανακοίνωσαν αυξήσεις των καταθετικών επιτοκίων, ανεβάζοντας τις αποδόσεις στις προθεσμιακές έως 2% και 3%, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, τη «σκυτάλη» θα λάβουν πιθανότατα σήμερα η Εθνική Τράπεζα και το αργότερο έως την Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς.

Πιο αναλυτικά, η Eurobank προσφέρει επιτόκιο έως 2% για 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση με κλιμακούμενα επιτόκια 1% και 2% στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο αντίστοιχα και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία Βάση και έως 2,5% για 24μηνη προθεσμιακή κατάθεση με κλιμακούμενα επιτόκια 1,0%, 1,5%, 2,0% και 2,5%, στο πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο εξάμηνο αντίστοιχα και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση. Οι νέες προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρονται για την περίοδο 13.2.2023 έως και 17.3.2023 και το ελάχιστο ποσό κατάθεσης προσδιορίζεται στα 10.000 ευρώ.

Τα επιτόκια της Eurobank που θα ισχύουν από Δευτέρα 13/2

Απλές προθεσμιακές

Νέο προϊόν

Παράλληλα, η τράπεζα μέσω της θυγατρικής της Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. προσφέρει το Αμοιβαίο Κεφάλαιο (Α/Κ) Dis GF Target Maturity III Ομολογιακό, πενταετούς διάρκειας. Το επίμαχο προϊόν που διατίθεται ήδη με την περίοδο εγγραφών και λήγει, επίσης, στις 17.3.2023, απευθύνεται σε επενδυτές που επιδιώκουν τακτικό εισόδημα, καθώς παρέχει τη δυνατότητα ετήσιας διανομής μερίσματος, κατόπιν συνεκτίμησης των συνθηκών της αγοράς και της τρέχουσας απόδοσης του ενεργητικού του Α/Κ. Για το 2023 επιδιώκεται διανομή μερίσματος έως 3,10%, πληρωτέο τον Φεβρουάριο του 2024. Το συγκεκριμένο Α/Κ ανήκει στην οικογένεια των Greek Funds που επενδύει το ενεργητικό του σε ένα διαφοροποιημένο, ποιοτικό χαρτοφυλάκιο, ελληνικών και ευρωπαϊκών ομολόγων. Πρόκειται για ομολογιακό A/K που ακολουθεί τη στρατηγική buy and hold, με στόχο τη διασφάλιση του κεφαλαίου μέσω της αποπληρωμής των ομολόγων στη λήξη, για τον μεριδιούχο που θα παραμείνει επενδυμένος για όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, δηλαδή έως και το 2028.

Η Alpha Bank από την πλευρά της, η οποία πρώτη εισήγαγε τον περασμένο Δεκέμβριο το Alpha Πρόοδος Plus, επιβραβεύοντας με κλιμακούμενεςαποδόσεις τους καταθέτες, πλέον αυξάνει τα επιτόκια του προϊόντος κατά 0,80% έως 1%. Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα που θα είναι διαθέσιμο από την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου αφορά σε προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 12 και 24 μηνών, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταθέτη να «κλειδώσει» ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις, οι οποίες αυξάνονται σταδιακά κάθε τρίμηνο, φθάνοντας έως και 3%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης. Το Alpha Πρόοδος Plus παρέχει τους τόκους ανά τρίμηνο, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα αύξησης του ποσού κατάθεσης, αλλά και η ευελιξία για διακοπή, στο τέλος κάθε τριμήνου, χωρίς κόστος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για προθεσμιακές καταθέσεις με ελκυστικές αποδόσεις ανάλογα με το ποσό κατάθεσης:

• Alpha Πρόοδος Plus 12 μηνών με επιτόκιο έως 3% και μέσο επιτόκιο από 1,25% έως 1,75%

• Alpha Πρόοδος Plus 24 μηνών με επιτόκιο έως 3% και μέσο επιτόκιο από 1,50% έως 2,00%.

Την ίδια στιγμή, η τράπεζα διαθέτει σειρά Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Alpha Asset Management, αλλά και ξένων οίκων. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2023 διατίθεται το Alpha Target Maturity I 2028 ομολογιακό Αμοιβαίο

Κεφάλαιο που με χαρακτηριστικά, όπως η διανομή μερίσματος 3% για το πρώτο έτος και συμμετοχή από μόλις 1.000 ευρώ, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων Ελλήνων αποταμιευτών. Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε μέσα σε ένα μήνα έχει ξεπεράσει τα 360 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα η Alpha Asset Management αναμένεται να παρουσιάσει και νέα προϊόντα αντίστοιχων αποδόσεων. Τέλος, για όσους επιθυμούν να αξιοποιήσουν μακροπρόθεσμα το κεφάλαιό τους είναι διαθέσιμα μία σειρά από τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα Unit Linked ή εγγυημένου κεφαλαίου. Ανάμεσα τους ένα νέο πρόγραμμα εφάπαξ αποταμίευσης της AlphaLife, 10ετούς διάρκειας με εγγύηση κεφαλαίου στη λήξη. Το πρόγραμμα παρέχει εγγυημένο επιτόκιο 2%, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, τους δικαιούχους σε περίπτωση απρόσμενων γεγονότων.

Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, αυτή προτίθεται να προβεί σε αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων, διάρκειας 15 και 18 μηνών. Υπενθυμίζεται πως ήδη η τράπεζα προσφέρει ετησιοποιημένες αποδόσεις έως 1,70% και συγκεκριμένα, τα επιτόκια στο 12μηνο προιόν «Μηνιαίο» διαμορφώνονται στα εξής επίπεδα:

  • Από 20.000 έως 59.999,99 ευρώ: 1%
  • Από 60.000 έως 99.999,99 ευρώ: 1,5%
  • Από 100.000 ευρώ και άνω: 1,70%.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς που έχει ήδη αναπροσαρμόσει τα επιτόκια του βασικού καταθετικού της προϊόντος «Στα Μέτρα Σου», προσφέροντας επιτόκιο έως και 1% για διάρκεια 12 μηνών, αναμένεται, επίσης, να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων για μεγαλύτερης διάρκειας.

Το νέα τετ α τετ με Σταϊκούρα

Νέο ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, αναμένεται να έχουν προσεχώς οι επικεφαλής των συστημικών Ομίλων, με το spread μεταξύ καταθέσεων και δανείων που αυξάνει υπέρ των χορηγήσεων να βρίσκεται πρώτο στην «ατζέντα» των συζητήσεων.

Στην επιστολή, άλλωστε, που έστειλε αμέσως μετά τη δημοσίευση από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) των στοιχείων για τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων, ζήτησε να ενημερωθεί γιατί το περιθώριο μεταξύ τους συνεχίζει να αυξάνεται, «αγγίζοντας» τον περασμένο Δεκέμβριο τις 4,96 εκατοστιαίες μονάδες. Στο επίμαχο θέμα οι τραπεζίτες αναμένεται να προτάξουν το επιχείρημα ότι ήδη στους Έλληνες καταθέτες προσφέρεται σειρά επιλογών που συνδυάζουν ασφάλεια και αξιόλογες αποδόσεις.

Για παράδειγμα, οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων διαρκείας ίσης ή μεγαλύτερης των έξι μηνών έχουν αυξητική τάση κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, με τις αποδόσεις για περίοδο 12 μηνών και άνω να διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω του 1%, ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό της προθεσμιακής κατάθεσης, ενώ πλέον εξίσου σημαντική είναι και η επιβράβευση έως 3% στα προιόντα μεγαλύτερης διάρκειας. Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν στο ευρύ κοινό, τηρώντας τους κανόνες MiFID, επενδυτικά προγράμματα ομολόγων με σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις που ενσωματώνουν την τάση των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές.

Διαβάστε ακόμη:

Πειραιώς: Στο €0,1668 ανά μετοχή η τιμή της Δημόσιας Πρότασης για τη MIG

Ντάιμον (JP Morgan): Πιθανόν η Fed να αυξήσει πάνω από 5% τα επιτόκια

Ρεκόρ αιτήσεων για την πλατφόρμα των ευάλωτων δανειοληπτών – Έρχονται πέντε αλλαγές

 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts