ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Μήνας επιχειρηματικών εξελίξεων ο Απρίλιος

Συνολικά η αγορά έτρεξε αυτό το τελευταίο δίμηνο μια σημαντική αντίδραση από τις 823 μονάδες

Η σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου Αθηνών που είναι και η πρώτη του μήνα και του δεύτερου τριμήνου ξεκινά με τον Γενικό δείκτη στις 865,05 μονάδες μετά την χτεσινή ήπια διορθωτική συνεδρίαση και με τον Μάρτιο να καταγράφει κέρδη κατά 9,17% ενώ σε απόδοση τριμήνου έκλεισε θετικά κατά 6,9%.

Αντίστοιχα, ο δείκτης Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 9,75% και 7,36% στο τρίμηνο ενώ για το ίδιο διάστημα ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 14,7% και 3,47% στο τρίμηνο.

Συνολικά πάντως, η αγορά έτρεξε αυτό το τελευταίο δίμηνο μια σημαντική αντίδραση από τις 823 μονάδες (28/1), παρά τις αναταράξεις που δέχτηκε από τον τραπεζικό κλάδο και την πανδημία, αλλά και την απορρόφηση της ρευστότητας από τις εκδόσεις τίτλων. Το στοιχείο που διαφοροποιεί αυτό το δίμηνο με το τελευταίο του 2020, όταν επί της ουσίας αφυπνίστηκε η αγορά και κατέγραψε το εντυπωσιακό της ράλι, είναι ότι οι αγοραστές έγιναν πιο επιλεκτικοί.

Και αυτό ήταν κάτι που είχαν τονίσει οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές στις στρατηγικές του 2021 και όπως όλα δείχνουν επιβεβαιώνεται, καθώς πλέον η αγορά έχει καλύτερη εικόνα για το πώς επηρεάστηκαν οι εισηγμένες από την πανδημία, αλλά και ποιες θα είναι οι προοπτικές τους σε μια οικονομία που βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από την πρωτοφανή κρίση που δημιούργησε ο κορωνοϊός.

Τον Απρίλιο εκτός από τα αποτελέσματα που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από το δεύτερο δεκαήμερο και θα αφορούν τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, είναι ο μήνας στον οποίο θα τρέξουν σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις από τις οποίες ξεχωρίζουν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Aegean της Ελλάκτωρ και της τράπεζας Πειραιώς καθώς και η δεύτερη φάση του διαγωνισμού της ΔΕΗ για τον ΔΕΔΔΗΕ ενώ την Παρασκευή 23 Απριλίου πρόκειται η S&P να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο με τον οίκο να βρίσκεται δυο βαθμίδες κάτω από το επενδυτικό όριο, στο ΒΒ- με σταθερή προοπτική.

Τεχνικά τώρα για τον Γενικό δείκτη αν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών επικρατήσουν και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, η πρώτη στήριξη στις 862 μονάδες και η αμέσως επόμενη στις 823 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και ημερήσιο “stop long”) ενώ για τον δείκτη μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, η όποια διόρθωση δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 1976 (ημερήσιο “stop long”) και σε ακρότητα χαμηλότερα των 1965 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 1957 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 1910 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Όσον αφορά τον τραπεζικό δείκτη το χτεσινό κλείσιμο χαμηλότερα των 543 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων), αλλά και των 539 μονάδων είναι μια πρώτη ανησυχητική ένδειξη για την μετέπειτα πορεία και αν δεν υπάρξει άμεση και πειστική αντίδραση, θα αυξηθούν οι πιθανότητες διόρθωσης προς τις 523 και 502 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Διαβάστε ακόμα:

Ανοδικό ξέσπασμα για το χρυσό

Alpha Bank: Γιατί αυξάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις

Nestle: Νέα επένδυση 35,11 εκατ. δολ. στην Κίνα – Τι περιλαμβάνει

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts