
Εμβολιασμός: Ποιοι πρέπει να κάνουν τρίτη δόση με mRNA εμβόλια

H τρίτη δόση στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη
Κατά την ενημέρωση της 23ής Αυγούστου για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι με εμβόλια mRNA θα κάνουν τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού ειδικές κατηγορίες πολιτών και μάλιστα 4 εβδομάδες μετά τη 2η δόση του εμβολίου που έχουν κάνει.
Πιο αναλυτικά, αναμνηστική δόση θα κάνουν κατά προτεραιότητα μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς υπό αγωγή, πρωτοπαθείς ανεπάρκειες.
Η τρίτη δόση θα είναι mRNA σε όλους ανεξάρτητα τα εμβόλια που είχαν κάνει ενώ θα χορηγηθούν σε:
- Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
- Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
- Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής
- Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία
- Νεφροπαθείς
- Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα σε ανοσοκαταστολή.
- Άτομα με HIV λοίμωξη.
Η χορήγηση τρίτης δόσης στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου και θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανή κάλυψη. Ο άλλος στόχος είναι η υπενθύμιση στο ανοποιητικό ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.
Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα ανέτρεπε πολλές προβλέψεις και προσδοκίες. Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός στη σοβαρή νόσηση σε ποσοστό άνω του 90%.
Με τη παραλλαγή Δέλτα οι εμβολισμένοι είναι λογικότερο προστατευμένοι από την ήπια και μέτρια νόσο. Εντούτοις τα εμβολιασμένα άτομα έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδιδόσουν από τους ανεμβολίαστους. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.
Διαβάστε ακόμη:
Ανάλυση Goldman Sachs: Η καλοκαιρινή στασιμότητα και οι επενδύσεις της επόμενης ημέρας (γραφήματα)
MAVA – Renault: Η τελευταία «στροφή» για τον «Λεωνίδα»
«Κουρεμένα ενοίκια»: Τέλος χρόνου για διορθώσεις και υποβολή παλαιών δηλώσεων COVID
ΠΗΓΗ NEWMONEY







