ΥΓΕΙΑ

Παπαευαγγέλου: Ενεργά κρούσματα το 1,5% του πληθυσμού της χώρας – Θα επανεξεταστεί το θέμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Σταθερή εμφανίζεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, χωρίς όμως να παρατηρείται αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, ανέφερε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου, στη χώρα μας κατά την τελευταία εβδομάδα υπάρχουν κατά μέσο όρο 17.6οο ημερήσια κρούσματα. Η μεγάλη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον δεν επιτρέπει την πιο γρήγορη αποκλιμάκωση, όπως πρόσθεσε, «ειδικά τώρα που είναι χειμώνας και είμαστε σε κλειστούς χώρους», είπε.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι 34 έτη. Η  θετικότητα παραμένει ψηλά σε όλη συνολικά στην επικράτεια και συγκεκριμένα στο 2,4%. Ωστόσο στην Κρήτη και σε κάποιες περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Θράκης, είναι πάνω από 4%, που είναι και το όριο συναγερμού.

«Σήμερα, το 1,5% του πληθυσμού της χώρας μας είναι ενεργά κρούσματα», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ωστόσο, το θετικό είναι, όπως είπε, πως παρατηρείται αποκλιμάκωση κατά 9% στις ΜΕΘ  την τελευταία εβδομάδα. Παράλληλα, τα μαθηματικά μοντέλα να προβλέπουν ότι σε 15 ημέρες οι διασωληνωμένοι θα είναι 450 άτομα. Μείωση τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται και στους θανάτους, όπως είπε η ίδια.

Σημείωσε, επίσης, πως η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι ακίνδυνη για όλους, αλλά αντίθετα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για όλους τους ανεμβολίαστους άνω των 40 ετών με υποκείμενα και για τα άτομα άνω των 65 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μίνα Γκάγκα: 42 ασθενείς απέρριψαν την θεραπεία με αντιιικά χάπια

Στο πρόγραμμα πειραματικής χορήγησης του φαρμάκου molnupiravir, του πρώτου αντιιικού -χορηγούμενου από το στόμα- χαπιού κατά της Covid-19, αναφέρθηκε στην ενημέρωση για την πανδημία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επισημαίνοντας πως από τις 1.900 αιτήσεις που έχουν γίνει από θεράποντες γιατρούς, μόνο 19 έχουν απορριφθεί από την πενταμελή επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, ενώ 42 απορρίφθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς.

«Είναι σημαντικό οι γιατροί να κάνουν τις αιτήσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα γίνεται, καθώς μετά την πέμπτη μέρα από τη διάγνωση είναι αργά», όπως είπε η κυρία Γκάγκα.

Από χθες λειτουργεί, μάλιστα, help desk για την εξυπηρέτηση των ασθενών που επιθυμούν να λάβουν την αντιιική θεραπεία, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας. Μέχρι στιγμής, έχουν αποταθεί αποστέλλοντας email πάρα πολλοί πολίτες.

«Ακόμη και αν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος καλά το Internet, υπάρχει κάποιος συγγενής που μπορεί να βοηθήσει», ανέφερε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Related Posts