ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βολές Προκοπίου για Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: «Να φροντίζουν να πωλούν κατεργασμένα διαμάντια και όχι ακατέργαστα»

Τι κατήγγειλε για τα ποσά που φέρει από το εξωτερικό για επενδύσεις στην Ελλάδα και τον φόρο δωρεάς που του ζητάει το κράτος

Χείμαρρος ο Έλληνας εφοπλιστής ανησυχεί για τα εθνικά θέματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Δεν πήραμε τα ναυπηγεία για να γίνουμε πολέμαρχοι αλλά για να συντηρούμε και να ναυπηγούμε γιοτ. Όμως οι ανάγκες είναι τέτοιες που πρέπει να δούμε πως θα προστατευθούμε. Φανταστείτε να μην είμαστε στην ΕΕ. Μπορεί ότι συνέβη στην Ουκρανία το ίδιο να συμβεί και σε εμάς , στην Ελλάδα».

Τα λόγια ανήκουν στον Γιώργο Προκοπίου ο οποίος μίλησε στο Delphi Forum και ήταν ποταμός όσο αφορά το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ρίχνοντας ευθείες βολές στους υπεύθυνους που δεν τακτοποίησαν πριν βγάλουν στο διαγωνισμό τις εγκαταστάσεις και το οικόπεδο. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης έχει κολλήσει στο ΣτΕ μετά από προσφυγές του Δήμου Χαϊδαρίου.

«Αγόρασα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά γιατί με τσίγγλισε το όραμα να τα ξαναζωντανέψω και να εστιάσω στις νέες τεχνολογίες και στις νέες δυνατότητες. Να στηριχθούμε στα νέα παιδιά. Να μην δίνουμε τα λεφτά μας στο εξωτερικό για να φτιάχνουμε πλοία και την κρίσιμη στιγμή να βγάζουν τα ηλεκτρονικά τους από την πρίζα.

Έχουμε τα πρωτιά στη ναυτιλία πρέπει αν αποκτήσουμε τα πρωτιά και στη ναυπηγική βιομηχανία».

Για τη διαγωνιστική διαδικασία είπε: «Η διαδικασία ήταν διαφανείς. Ενημερωθήκαμε δια τηλεφώνου μόλις οκτώ μέρες πριν εκπνεύσει η διορία και μόλις προλάβαμε να καταθέσουμε τις εγγυητικές. Το Ναυπηγείο το έχουν χωρίσει σε δυο κομμάτια. Έπρεπε να έχουμε δύο άδειες.

Δεν είναι δυνατόν να σου πωλούν ένα ναυπηγείο το οποίο προϋπήρχε εδώ και 60 χρόνια , να σου λένε δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα να σε παρακινούν “έλα να υπογράψεις” και μετά να σου λένε «βγάλε άκρη μόνος σου». Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία» και προσέθεσε:«200 μέτρα από εκεί που θέλει να πηγαίνουν οι πολίτες , στην παραλία τω ναυπηγείων ξεφορτώνουν δεξαμενόπλοια crude oil, πετρέλαιο. Μαυρίζεις πιο γρήγορα».

Ο Γιώργος Προκοπίου υπογράμμισε ότι “πρέπει οι υπηρεσίες όπως το ΕΤΑΔ να λύνει όλες τις εκκρεμότητες: «Να; τακτοποιούν τις διαφορές που υπάρχουν σε συνεργασία με το κράτος . Το ΕΤΑΔ θα τα βρίσκει πιο γρήγορα με την κυβέρνηση από ό,τι ο “εχθρός” όπως αντιμετωπίζουν τον επιχειρηματία».

Αναφερόμενος στις επαφές που έχει με τα ξένα ναυπηγεία για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού είπε: «Σε όλους όσοι έρχονται συνοδευόμενοι από πρέσβεις , υπουργούς και ακόμα πιο ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη πιο ψηλά τους λέω την ίδια κασέτα: «Φέρτε άμεσα πλοία, μέσα σε 6 μήνες είτε δανεικά είτε χαρισμένα η λεγόμενη ενδιάμεση λύση για να πάρετε τη δουλειά. Με ρώτησε εκπρόσωπος μεγάλης δύναμης γιατί καθυστερούν οι υπογραφές . Του είπα: «Φέρε ένα πλοίο στη Χίο και ένα στο Καστελόριζο και θα πάρεις αμέσως τις υπογραφές που θέλεις. Θέλουμε λύση που θα δείχνει ότι εγγυάστε τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά, σύνορα της Ευρώπης. Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει όσα περισσότερα μπορεί και από το δεύτερο κοντράτο που θα υπογράψει για τον εξοπλισμό του ΠΝ».

Για τα ναυπηγεία είπε ότι έχει σχέδιο για δυο δραστηριότητες

«1. Αμυντική δραστηριότητα. Να κατασκευάζουμε ηλεκτρονικά συστήματα και σύγχρονες τεχνολογίες σε σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού

2. Συντήρηση, μετασκευή και ναυπήγηση γιότ».

Στη συνέχεια ο Γιώργος Προκοπίου διάβασε ένα 10λογο που είχε συντάξει με τα παράλογα που συμβαίνουν όσο αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Εστίασε δεν και στο γεγονός ότι του ζητάει το κράτος 880.000 φόρο δωρεάς για κάθε ένα εκατομμύριο που φέρνει στην Ελλάδα το οποίο έχει κερδίσει στο εξωτερικό όμως: «Φόρο δωρεάς για κάθε ένα εκατομμύριο που φέρνω στην πατρίδα μου ζητάνε, Και παιδεύομαι εδώ και πέντε χρόνια. Όλοι μου λένε ότι έχω δίκαιο αλλά δεν δίνουν λύση, δεν κάνουν τίποτα».

Στη συνέχεια μίλησε για ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας των υπαλλήλων:

«Η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση όσο αφορά τις επενδύσεις για να ξεμπλοκάρουν πράγματα. Εκείνο όμως που πρέπει να να αλλάξει και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, είναι η νοοτροπία των υπαλλήλων στις αρμόδιες υπηρεσίες. Να αφήσουν τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Ο επιχειρηματίας δεν είναι ο εχθρός. Ο επιχειρηματίας είναι ο καταλύτης της προόδου. Η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα. Όμως το μαχαίρι που κρατάει δεν πρέπει να είναι λαστιχένιο».

Για το αν ανησυχεί για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας επεσήμανε: «Είμαστε ναυτικό κράτος εδώ και 6.000 χρόνια. Το μέλλον δεν με ανησυχεί. Με ανησυχεί όμως να υπάρχει η ναυτιλία στην Ελλάδα, Να υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό και επενδυτικό πλαίσιο ώστε όχι μόνο να μην φύγουν οι Έλληνες αλλά να έρχονται και οι ξένοι».

Διαβάστε ακόμη:

Microsoft: Παρεμπόδισε ηλεκτρονικές επιθέσεις από τις ρωσικές υπηρεσίες

Υπερδύναμη στον τουρισμό η Ελλάδα – Τι είπαν στελέχη του κλάδου στο Φόρουμ των Δελφών

Σιάμισιης: Η Ελλάδα καλύτερα τοποθετημένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts