ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Ποιες χώρες γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια τους με χρυσό

Περίπου μία στις πέντε κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αυξήσουν τα αποθέματα χρυσού τους μέσα στο επόμενο έτος, σύμφωνα με το World Gold Council, καθώς το φάντασμα του πληθωρισμού τρομάζει και ωθεί στο «ασφαλές καταφύγιο» του πολύτιμου μετάλλου.

Οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται πως έχουν “όρεξη” για χρυσό, μετά από την πρόσφατη “χειμερία νάρκη” λόγω της πανδημίας.

Από τη Σερβία μέχρι την Ταϊλάνδη, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αγοράζουν χρυσό, ενώ η Γκάνα πρόσφατα ανέφερε πως πρόκειται να κάνει το ίδιο, με το φάντασμα του υπερπληθωρισμού να τρομάζει πολλούς και να τους ωθεί στο safe haven του πολύτιμου μετάλλου.

Το ριμπάουντ στις αγορές που είχαν ωθηθεί σε χαμηλό δεκαετίας θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του χρυσού και άλλων αγαθών.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει δεχθεί πιέσεις το περασμένο έτος λόγω της αύξησης των ομολογιακών αποδόσεων που έχουν μειώσει τη θελκτικότητά του. Μετά από ανάκαμψη τον Απρίλιο και το Μάιο, η τιμή του χρυσού επέδειξε μείωση-ρεκόρ τετραετίας τη στιγμή που η ισοτιμία του δολαρίου βελτιωνόταν.

Η ανάκαμψη αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο βελτιώνει τα δεδομένα στις αναπτυσσόμενες αγορές, δίνοντας στις κεντρικές τράπεζες τη δυνατότητα αγοράς χρυσού. Οι αυξημένες τιμές του αργού επίσης αυξάνουν την αγορά χρυσού από τους εξαγωγούς πετρελαίου όπως το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με τον Τζέιμς Στιλ, αναλυτή της HSBC Holdings ο οποίος αναμένει πως το φαινόμενο θα συνεχιστεί.

Εάν υπάρξει νέος κύκλος ανόδου (bullish), σύμφωνα με τον Ακας Ντόσι της Citigroup, κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, η αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί να φτάσει του 1.000 τόνους. Η τράπεζα υπολογίζει τις αγορές χρυσού σε 500 τόνους το 2021 και 540 το 2022.

Περίπου μία στις πέντε κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αυξήσουν τα αποθέματα χρυσού τους μέσα στο επόμενο έτος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του World Gold Council.

Διαβάστε ακόμα:

Εβδομάδα πληρωμών για e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ: Ποιοι θα δουν χρήματα από τις 12 έως τις 16 Ιουλίου

Οι Ισπανοί της HIP επιμένουν ελληνικά – Προχωρούν σε νέες επενδύσεις

Γιάννης Δράγνης (Golden Yachts): Άλμα στις διακοπές με superyachts

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts