ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Κύπρος θα καλύπτει το κόστος διαμονής, διατροφής και ιατροφαρμακευτικές περίθαλψης κάποιου ασθενή με κορωνοϊό|Ο τουρίστας τον επαναπατρισμό

Με την οριστικοποίηση των ημερομηνιών λειτουργίας αεροδρομίων και ξενοδοχείων, πλέον, όλη η έμφαση δίδεται στην προσέλκυση τουριστών στην Κύπρο, τους επόμενους μήνες. Το έναυσμα της προσπάθειας δίνουν τρεις υπουργοί της Κυβέρνησης, οι οποίοι συνυπογράφουν την επιστολή με παραλήπτες όλους τους τουριστικούς συνεργάτες της Κύπρου: τουριστικούς πράκτορες, αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία.

Ανοιχτή πρόσκληση σε ξένους τουρίστες απευθύνουν από κοινού τα υπουργεία Εξωτερικών, Μεταφορών και Τουρισμού προκειμένου να παραθερίσουν στην Κύπρο. Τα τρία υπουργεία απέστειλαν χθες επιστολή στους συνεργάτες της Κύπρου στο εξωτερικό με στόχο να τους παραθέσουν λεπτομέρειες από τα πρωτόκολλα που πλέον θα ακολουθεί η χώρα με την ένδειξη ότι είμαστε μια ασφαλής χώρα. Ο «Φ» κατέχει την επιστολή που υπογράφουν οι Νίκος Χριστοδουλίδης, Γιάννης Καρούσος και Σάββας Περδίος όπου γίνεται ανοιχτή σύγκριση με άλλες χώρες. «Η Κύπρος τα κατάφερε», είναι το μήνυμα που στέλλεται. Έμφαση δίνεται στις επιδημιολογικές επιδόσεις της Κύπρου, κάνοντας αναφορά ότι πολύ λίγες χώρες ανά το παγκόσμιο και δη στη Μεσόγειο έχουν τέτοια στατιστικά.Όπως αναφέρουν αρχικά οι τρεις υπουργοί, η κυβέρνηση ενήργησε άμεσα και αποφασιστικά στη διαχείριση της πανδημίας. «Η ισχυρή θέληση οδήγησε σε εξαιρετικά επιδημιολογικά δεδομένα, γεγονός που επέτρεψε το άνοιγμα της οικονομίας και των επιχειρήσεων από τις 4 Μαΐου. Επειδή μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται πλήρης αναχαίτιση του ιού, τα ξενοδοχεία ανοίγουν από 1η Ιουνίου και τα αεροδρόμια από 9 Ιουνίου», αναφέρει η επιστολή.

Τα υπουργεία ενημερώνουν τους ξένους συνεργάτες για το τι θα ισχύει στις δύο φάσεις ανοίγματος των αεροδρομίων, προσθέτοντας ότι οι χώρες που βρίσκονται στις δύο κατηγορίες θα ανανεώνονται επί εβδομαδιαίας βάσης. Στόχος, όπως καταγράφεται στην επιστολή, είναι να περιληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στις δύο κατηγορίες τις επόμενες λίγες βδομάδες, ανάλογα με τη βελτίωση των επιδημιολογικών τους δεδομένων.

«Με στόχο να υποδεχθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους ξένους επισκέπτες στη χώρα μας, έχουν υιοθετηθεί νέα πρωτόκολλα που θα διασφαλίσουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας προκειμένου να αποφεύγεται η χρήση της καραντίνας», τονίζεται στην επιστολή. Επίσης αναφέρεται ότι στήθηκε ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι προκειμένου να διασφαλίζεται η αυστηρή τήρησή τους από όλους τους φορείς της τουριστική βιομηχανίας. «Στόχος μας είναι οι τουρίστες να νιώθουν ασφάλεια στο ταξίδι αλλά και να απολαύσουν τη διαμονή τους όταν επισκέπτονται τις παραλίες και τα υπόλοιπα αξιοθέατα», τονίζεται στην επιστολή των τριών υπουργών.

Παράλληλα, η επιστολή φιλοξενεί ένα τρισέλιδο ερωτηματολόγιο με χρήσιμες πληροφορίες για τους ταξιδιώτες. Μέσω των 14 απαντήσεων που φιλοξενούνται ο ενδιαφερόμενος θα μπορέσει να διαπιστώσει τις νέες διαδικασίες που πλέον θα ακολουθούνται.  Αρχικά, επεξηγούνται οι δύο κατηγορίες χωρών, με την έμφαση να δίνεται στην ανάγκη ή όχι εξέτασης του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι μόνο στην κατηγορία Β είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό του κορωνοϊού. Στη συνέχεια αναφέρονται τα έγγραφα τα οποία θα πρέπει να έχει κάποιος επισκέπτης κατά την άφιξή του στην Κύπρο. Πρόκειται για μια δήλωση (Covid-19 Traveler Declaration) η οποία θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών με έξι σημεία: α) ερωτηματολόγιο για το πού ταξίδεψε κάποιος τις προηγούμενες 14 μέρες, επιβεβαίωση ότι δεν ταξίδεψε σε κάποια άλλη χώρα εκτός των κατηγοριών Α και Β, γ) επιβεβαίωση ότι δεν έχει κάποιο από τα συμπτώματα του κορωνοϊού, δ) επιβεβαίωση ότι δεν ήλθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ε) δήλωση ότι το ταξίδι γίνεται με δική του ευθύνη και στ) ότι εάν επιστρέψει στη χώρα του και παρουσιάσει συμπτώματα του κορωνοϊού θα ενημερώσει σχετικά τις κυπριακές Αρχές.

Αναφορικά με τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν κατά τη μεταφορά στην Κύπρο, σημειώνεται ότι θα πρέπει να επιδεικνύουν πριν την επιβίβαση τα έγγραφά τους, θα πρέπει να θερμομετρούνται, ενώ κατά τη διάρκεια της πτήσης η μάσκα θα είναι υποχρεωτική.
Σχετικά με τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν στην Κύπρο, αναφέρεται ότι ισχύουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι συχνοί αερισμοί των χώρων, η χρήση μάσκας και η ύπαρξη αντιβακτηριδιακών τζελ σε όλους τους χώρους. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται επεξήγηση τι θα ισχύει σε λεωφορεία, ταξί, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, θεματικά πάρκα και μίνι κρουαζιέρες. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται για τις πισίνες και για τις παραλίες, όπου τονίζεται ότι θα γίνεται απολύμανση των ξαπλώστρων μετά τη χρήση τους, ενώ θα υπάρχουν τέσσερα μέτρα απόστασης ανάμεσα στις ομπρέλες και δύο μέτρα απόστασης ανάμεσα στις ξαπλώστρες. Οδηγίες δίνονται και για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και εστιατορίων.

Εκτεταμένη αναφορά γίνεται και για τη διενέργεια δειγματοληπτικών τεστ κορωνοϊού.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, θα γίνεται τυχαία δειγματοληπτική διενέργεια τεστ κατά την άφιξη στην Κύπρο και το κόστος θα το επωμίζεται η Δημοκρατία.

Τέλος, δίνονται κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα χειρίζεται το κράτος ένα ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού. Όπως τονίζεται, η Κύπρος θα καλύψει το κόστος διαμονής, διατροφής και ιατροφαρμακευτικές περίθαλψης κάποιου ασθενή, ενώ διευκρινίζεται ότι ο ασθενής θα πρέπει από την πλευρά του να καλύψει το κόστος επαναπατρισμού. Υπογραμμίζεται ότι 500 δωμάτια θα είναι διαθέσιμα στα ξενοδοχεία καραντίνας που θα υποδειχτούν για να φιλοξενήσουν ύποπτα κρούσματα ασθενών κορωνοϊού.   

Ο οδικός χάρτης του τουρισμού

Συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να προσελκύσουμε 1 εκατ. τουρίστες κάνουν οι Αρχές της Κύπρου. Φέτος, όλοι αναγνωρίζουν ότι θα είμαστε ανταγωνιστικοί όχι σε θέματα τιμών, αλλά σε θέματα υγείας.

primagel
adv

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου, ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη προσέλκυσης τουρισμού με έμφαση όχι μόνο την καλοκαιρινή, αλλά και τη χειμερινή περίοδο. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της χώρας επισημαίνοντας τα διάφορα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί. Αρχικά, θα τρέξει η διαδικτυακή καμπάνια «Better days are here», σε συνέχεια της καμπάνιας που έτρεχε την περίοδο του κορωνοϊού «Better days are coming». Σε μια βδομάδα θα αρχίσει, επίσης, να τρέχει και το πρόγραμμα συνδιαφήμισης με τους τουριστικούς πράκτορες ύψους €10 εκατ. Αυτό, άλλωστε, είναι και το δυνατό μας χαρτί για την τουριστική περίοδο που τρέχει.

perdios«Είμαστε στον τρίτο κύκλο επαφών με τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό μαζί με την Hermes Airports και το υπουργείο Μεταφορών», δήλωσε ο κ. Περδίος, προσθέτοντας ότι αποφασίστηκε η επίσκεψη δημοσιογράφων κι εξειδικευμένων οργανωτών ταξιδίων στην Κύπρο. Στόχευση, ανέφερε, θα δοθεί και σε ειδικές μορφές τουρισμού, γι’ αυτό και θα ανακοινωθούν σύντομα σχέδια κινήτρων. Τέλος, ανέφερε ότι θα ανακοινωθούν και τρία σχέδια τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού.

Στοίχημα οι αεροπορικές εταιρείες και δρομολόγια

Χωρίς πτήσεις, δεν μπορεί να έρθει ο τουρισμός στη χώρα, γι’ αυτό και οι προσπάθειες προσανατολίζονται στη διατήρηση του υφιστάμενου πτητικού προγράμματος. H Ανώτερη Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη τόνισε ότι προσπάθεια της εταιρείας είναι να επαναφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες αερογραμμές από όλα τα είδη, είτε πρόκειται για εταιρείες χαμηλού κόστους, είτε για ναυλωμένες πτήσεις, είτε για παραδοσιακές εταιρείες. Οι ενδείξεις είναι ότι οι εταιρείες θα πραγματοποιούν πλέον το 40% του κύκλου τους, καθότι η περίοδος είναι μικρότερη (μήνες Ιούλιος- Οκτώβριος). Ωστόσο, όπως τόνισε η κ. Κουρούπη, το σημαντικό είναι οι εταιρείες να εντάξουν την Κύπρο στο πρόγραμμά τους. «Σιγά-σιγά ενόσω αλλάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα προστίθενται και νέα δρομολόγια και προορισμοί», επεσήμανε.

Ένα επίσης άγνωστο πεδίο είναι το πώς θα λειτουργούν οι αεροπορικές εταιρείες. Ο πρόεδρος του ACTA Βασίλης Σταματάρης τόνισε ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουν και οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται στα αεροδρόμια. «Άμεσα πρέπει να καθοριστούν και να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες. Η αεροπορική εταιρεία για να αποφασίσει να κάνει ένα δρομολόγιο, πρέπει να ξέρει όλες τις διαδικασίες. Χωρίς πτήσεις δεν κάνεις ούτε ρεκόρ ούτε ξεκινάς την τουριστική περίοδο», υπογράμμισε ο κ. Σταματάρης.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts