ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Howarth HTL: Σε ποια κράτη «ξεκινάει» ο Τουρισμός και σε τι επίπεδο ετοιμότητας βρίσκονται|ΜΕΛΕΤΗ

aia

Νέα μελέτη της Howarth HTL καταγράφει σε παγκόσμιο επίπεδο τις χώρες που έχουν ανοίξει τα σύνορά τους και σε ποιο στάδιο επανεκκίνησης του τουρισμού και της φιλοξενίας βρίσκονται.

Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ την εξασφάλισε και σας την παρουσιάζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ.

Ευρώπη

Κροατία

Έχουν ανοίξει τα ξενοδοχεία με την εφαρμογή των απαραίτητων πρωτοκόλλων υγιεινής. Τα εστιατόρια λειτουργούν με απόσταση 1.5 μεταξύ των τραπεζιών και εφαρμόζεται συχνή απολύμανση. Τα συνεδριακά κέντρα παραμένουν κλειστά.

horwarthΗ Croatia Airlines πραγματοπεί πτήσεις από το Ζαγκρεμπ προς τη Φρανκφούρτη, το Άμστερνταμ και την Κοπεγχάγη και αναμένονται πτήσεις σε άλλους προορισμούς από τα μέσα Ιουνίου.

Γαλλία

Τα ξενοδοχεία παρέμειναν ανοικτά κατά το lockdown, αλλά η έλλειψη ζήτησης οδήγησε στο κλείσιμο του 75% με 95% των μονάδων, και ακολουθούν αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής.

Τα εστιατόρια είναι ανοικτά με αυστηρά μέτρα απολύμανσης και στο Παρίσι  τα καταστήματα εστίασης μπορούν να λειτουργούν στους εξωτερικούς χώρους, ενώ η λειτουργία των εσωτερικών χώρων αναμένεται στις 22 Ιουνίου. Τα συνεδριακά κέντρα παραμένουν κλειστά.

Η αεροπορική κίνηση επανέρχεται σταδιακά και επιτρέπονται μόνοι οι πτήσεις εσωτερικού, ενώ οι πτήσεις εξωτερικού αναμένεται να ξεκινήσουν στις 26 Ιουνίου. Ο Τουρισμός δεν έχει ξεκινήσει τις δραστηριότητες του

Ιταλία

Τα ξενοδοχεία παρέμειναν ανοικτά κατά το lockdown αλλά η έλλειψη ζήτησης οδήγησε στο κλείσιμο μονάδων ενώ η διαδικασία επανεκκίνησης βρίσκεται ακόμα σε παύση και αρκετά εποχικά δε θα ανοίξουν.

Τα εστιατόρια λειτουργούν από τις 18 Μαΐου τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Τα συνέδρια δεν επιτρέπονται αλλά είναι δυνατή η πραγματοποίηση μικρών συνεδριάσεων.

Από τις 3 Ιουνίου επιτρέπονται οι πτήσεις προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, τη Βρετανία, την Ανδόρα, το Μονακό και τις ΗΠΑ, αλλά παρέχονται περιορισμένες θέσεις. Ο Τουρισμός έχει ήδη ξεκινήσει τις δραστηριότητες του

Ιρλανδία

Έχουν ανοίξει περιορισμένα ξενοδοχεία επιτρέποντας περιορισμένη είσοδο για μη τουριστικούς και μη κοινωνικούς λόγους. Τα εστιατόρια λειτουργούν με take away και θα επιτρέπονται τα συνέδρια μέχρι 100 άτομα από τις 10 Αυγούστου.

Πραγματοποιούνται πτήσεις επαναπατρισμού και μεταφοράς φορτίων, αλλά οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Στις 29 Ιουνίου αναμένεται το άνοιγμα της Φιλοξενίας και της Εστίασης ενώ στις 20 Ιουλίου θα ανοίξουν τα μπαρ.

Ολλανδία

Τα ξενοδοχεία παρέμειναν ανοικτά κατά το lockdown. Τα εστιατόρια λειτουργούν μερικώς και με περιορισμούς εισόδου από την 1η Ιουνίου, ενώ είναι απαραίτητη η κράτηση και η τήρηση απόστασης 1.5 μέτρου.

Τα κέντρα συνεδριάσεων από την 1 Ιουνίου είναι ανοικτά με όριο στους 30 συμμετέχοντες με τήρηση απόστασης 1.5 μέτρου. Πραγματοποιούνται πτήσεις αλλά υπάρχουν περιορισμοί για τους ταξιδιώτες που δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ουγγαρία

Τα ξενοδοχεία είναι ανοικτά από τις 15 Μαΐου αλλά υπάρχει διαφορά ανάλογα την τοποθεσία και την κατηγορία. Τα εστιατόρια είναι ανοικτά από τις 29 Μαΐου. Τα συνεδριακά κέντρα θα ανοίξουν από τις 15 Αυγούστου με μέγιστο όριο τα 500 άτομα σε εξωτερικούς  χώρους.

Πραγματοποιούνται πτήσεις, αλλά επιβάλλεται καραντίνα στις αφίξεις (εκτός από την Τσεχία, την Αυστρία, και τη Βουλγαρία), ενώ πραγματοποιούνται τυχαίοι έλεγχοι. Στις 15 Ιουνίου αναμένεται το άνοιγμα μουσείων, θεάτρων, κινηματογράφων, σπα και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Πολωνία

Τα ξενοδοχεία είναι ανοικτά από τις 4 Μαΐου στο 50% της πληρότητας, με 2 άτομα ανά δωμάτιο και με την εφαρμογή υγειονομικών μέτρων. Τα εστιατόρια λειτουργούν στο 50% της πληρότητας τους με τήρηση απόστασης 1.5 μέτρου μεταξύ των τραπεζιών και συχνή απολύμανση. Τα συνεδριακά κέντρα δέχονται έως και 150 άτομα.

Παρά την επανεκκίνηση στις 4 Μαΐου δεν υπάρχει ζήτηση για διεθνείς πτήσεις ενώ η εσωτερική αγορά δεν μπορεί να καλύψει το κενό.

Ισπανία

Από τις 11 Μαΐου έχουν ανοίξει τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι συνεδριακοί χώροι υπό περιορισμούς ανάλογα την περιοχή. Οι πτήσεις θα επιτρέπονται από τις 8 Ιουνίου και τα σύνορα είναι ανοικτά για τους  Ισπανούς πολίτες, τους εργαζομένους, το ιατρικό προσωπικό της  χώρας και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ τα διεθνή ταξίδια αναμένεται να ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου.

Από τις 21 Ιουνίου ξεκινάει η 6η και τελευταία φάση της «έκτακτης ανάγκης» και στις 22 Ιουνίου ξεκινάει η «νέα κανονικότητα».

Ελλάδα

Αναφορικά με τη χώρα μας η σχετική μελέτη αναφέρει ότι τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας άνοιξαν από την 1η Ιουνίου και τα εποχικά θα ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου. Ο κλάδος της εστίασης λειτουργεί από τις 25 Μαΐου με τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των τραπεζιών, ενώ τα εκθεσιακά κέντρα παραμένουν κλειστά. Οι πτήσεις από το εξωτερικό (από κράτη με θετικά επιδημιολογικά κριτήρια) επιτρέπονται με 14ημερη καραντίνα κατά την άφιξη, η οποία θα καταργηθεί για το αεροδρόμιο της Αθήνας από τις 15 Ιουνίου και από την 1η Ιουλίου για τα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Πορτογαλία

Τα σύνορα με την Ισπανία παραμένουν κλειστά έως τις 15 Ιουνίου και αναμένεται να ανοίξουν από την 1η Ιουλίου (όπως έχει ανακοινώσει η ισπανική κυβέρνηση). Τα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν κατά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με την εφαρμογή των κατάλληλων υγειονομικών μέτρων. Θα πραγματοποιούνται πτήσεις από τον Ιούλιο από τις Ryanair, KLM και Air Europa (θα ξεκινήσει στις 22 Ιουλίου). Τα καταστήματα εστίασης έχουν ανοίξει από τις 18 Μαΐου.

Αφρική

Ακτή Ελεφαντοστού

Τα ξενοδοχεία μπορούν να ανοίξουν αλλά παραμένουν κλειστά μέχρι να ξεκινήσουν οι πτήσεις. Τα εστιατόρια είναι ανοικτά με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα αλλά όχι τα μπαρ. Τα κέντρα συνεδριάσεων παραμένουν κλειστά. Δεν επιτρέπονται οι πτήσεις από τις 22 Μαρτίου. Η ημερομηνία επανεκκίνησης του τουρισμού αναμένεται να ανακοινωθεί

Ν. Αφρική

Τα ξενοδοχεία είναι ανοικτά, αλλά  μόνο για επαγγελματικούς επισκέπτες. Τα εστιατόρια λειτουργούν μόνο με delivery και take away και κέντρα συνεδριάσεων παραμένουν κλειστά.

Θα επιτρέπονται οι πτήσεις εσωτερικού από τις 15 Ιουνίου και αναμένονται εσωτερικά επαγγελματικά ταξίδια.  Η επίσημη ημερομηνία επανεκκίνησης του Τουρισμού ήταν η 1η Ιουνίου.

Αμερική

Βραζιλία

Έχει ανοίξει το 30% των ξενοδοχείων και μόνο όσα αφορούν ιατρικές υπηρεσίες ή σε περιοχές  υψηλής οικονομικής δραστηριότητας.  Τα εστιατόρια και τα κέντρα συνεδριάσεων παραμένουν κλειστά.

Τα κύρια διεθνή αεροδρόμια δέχονται  ελάχιστες πτήσεις ενώ τα αεροδρόμια εσωτερικού παραμένουν κλειστά με εξαίρεση μερικές μεγάλες πόλεις. Η ημερομηνία επανεκκίνησης δεν έχει ανακοινωθεί.

Δομινικανή Δημοκρατία

Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα κέντρα συνεδριάσεων θα ανοίξουν στις 5 Ιουλίου. Θα επιτρέπονται πτήσεις cargo από τις 5 Ιουλίου και προς τούτο θα ανοίξουν τα αεροδρόμια.

Μεξικό

Τα ξενοδοχεία λειτουργούν στο 25% της πληρότητας και μόνο για απαραίτητες διαμονές. Τα εστιατόρια παρέχουν μόνο delivery και take out και τα κέντρα συνεδριάσεων παραμένουν κλειστά. Δεν υπάρχει επίσημη ταξιδιωτική απαγόρευση.

Ασία-Ειρηνικός

Κίνα

Το 95% των ξενοδοχείων λειτουργεί. Τα εστιατόρια λειτουργούν χωρίς περιορισμούς και αναμένεται να ανοίξει το πλήθος των κέντρων συνεδρίασης από τον Ιούνιο.

Οι εγχώριες αεροπορικές εταιρίες μπορούν να πραγματοποιούν μία πτήση  ανά εβδομάδα προς μία χώρα, ενώ  οι διεθνείς αεροπορικές εταιρίες μπορούν να πραγματοποιούν μία εβδομαδιαία πτήση προς την Κίνα. Αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία επανεκκίνησης του τουρισμού.

Μαλαισία

Λειτουργούν λίγα ξενοδοχεία, αν και επιτρέπεται η λειτουργία όλων, με την τήρηση των απαραίτητων πρωτοκόλλων υγείας. Τα συνεδριακά κέντρα δε λειτουργούν ακόμα, ενώ τα καταστήματα εστίασης έχουν ανοίξει και τα τραπέζια έχουν απόσταση 1.5 μέτρου καθώς και εφαρμόζεται συχνή απολύμανση.

Η Malaysia Airlines πραγματοποιεί πτήσεις προς την Kuala Lumpur και την Ανατολική Μαλαισία με την άδεια της αστυνομίας. Έχουν ανοίξει οι περισσότεροι επιχειρηματικοί κλάδοι και δεν επιτρέπονται τα αθλήματα με επαφή καθώς και οι μεγάλες κοινωνικές συναθροίσεις. Επίσης, επιτρέπονται τα ταξίδια εσωτερικού, αλλά τα σύνορα παραμένουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 31 Ιουλίου 2020.

Ινδονησία

Τα ξενοδοχεία λειτουργούν τηρώντας πρωτόκολλα υγιεινής και ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο κοινωνικού περιορισμού. Λειτουργούν τα μεμονωμένα εστιατόρια (εκτός των εμπορικών κέντρων) μόνο για take away και delivery.

Tα συνεδριακά κέντρα παραμένουν κλειστά ενώ στα αεροδρόμια επιτρέπονται οι πτήσεις για στρατιωτικούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους, επαγγελματίες με σοβαρό λόγο επίσκεψης, συγγενείς οικογενειών και φοιτητές, οι οποίοι πρέπει να παρουσιάζουν μερικά απαραίτητα έγγραφα (λόγος παρουσίας, τεστ για τον Κορωνοϊό, ταξιδιωτική άδεια). Ο τουρισμός αναμένεται να επανεκκινήσει από την 1 Ιουνίου.

Σιγκαπούρη

Λειτουργούν μόνο τα ξενοδοχεία που έχουν συμβόλαια για τη διαμονή εργαζομένων του Υπουργείου Υγείας και εργαζομένων από τη Μαλαισία. Τα καταστήματα εστίασης παρέχουν υπηρεσίες take away και delivery, ενώ τα κέντρα συνεδριάσεων παραμένουν κλειστά καθώς απαγορεύονται οι συναθροίσεις.

Επιτρέπονται οι πτήσεις για την επιστροφή υπηκόων, κατοίκων και κατόχων εργατικών διαβατηρίων (με την επιβολή 14ημερης καραντίνας), καθώς και οι πτήσεις εξωτερικού, αλλά υπάρχουν περιορισμένα δρομολόγια. Η κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση προκειμένου να ανακοινώσει την επανεκκίνηση του τουρισμού, η οποία αναμένεται σίγουρα ύστερα από την 1η Ιουλίου.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ την πλήρη μελέτη της Howarth HTL.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts