ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

IATA: Οι εμβολιασμοί, η καλύτερη πρακτική για το άνοιγμα των συνόρων

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) επικροτεί τον αυξανόμενο αριθμό χωρών που λαμβάνουν την απόφαση να προχωρήσουν σε άνοιγμα των συνόρων τους σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες, οι οποίες με βάση τα τελευταία δεδομένα που συλλέχθηκαν από την IATA, σε συνεργασία με την υπηρεσία Timatic, ανέρχονται σε περισσότερες από 20. Οι χώρες αυτές, στις οποίες πρόσφατα προστέθηκε και η Γερμανία, έχουν άρει πλήρως ή μερικώς τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της IATA, το 81% των ταξιδιωτών διεθνώς δηλώνουν πρόθυμοι να εμβολιαστούν για να μπορούν να ταξιδέψουν. 

Η IATA υποστηρίζει την πρόσβαση στα ταξίδια για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, ενώ σε περιπτώσεις όπου ο εμβολιασμός δεν είναι εφικτός, θεωρεί ότι η πρόσβαση στα ταξίδια χωρίς καραντίνα θα πρέπει να γίνεται μέσω μιας στρατηγικής προώθησης ευρέως διαθέσιμων δωρεάν τεστ για τον COVID-19.

Υπενθυμίζεται ότι, η Γερμανία είναι μια από τις τελευταίες χώρες που προχώρησε σε άρση του περιορισμού της καραντίνας για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, εκτός εάν προέρχονται από ορισμένες χώρες υψηλού κινδύνου. Η χώρα έχει επίσης καταργήσει την καραντίνα για ταξιδιώτες με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ COVID-19 (εκτός από ορισμένες χώρες υψηλού κινδύνου).

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών χαιρετίζει την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία πάρθηκε έπειτα από επιστημονικές συστάσεις του παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτου “Robert Koch” (RKI), το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν είναι σημαντική πηγή μετάδοσης της νόσου και δεν αποτελούν μείζονα κίνδυνο για τον γερμανικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης COVID-19 σε επίπεδα κάτω από τον κίνδυνο από ένα ψευδώς αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.

ksd PRIMAGEL
adv

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής ευθυγραμμίζει τη Γερμανία με τις συστάσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βάσει παρόμοιων επιστημονικών συμβουλών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Αναφερόμενο στα οφέλη του πλήρους εμβολιασμού, το ECDC είπε ότι “με βάση τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία, η πιθανότητα ενός μολυσμένου εμβολιασμένου ατόμου να μεταδώσει την ασθένεια εκτιμάται σήμερα ότι είναι πολύ χαμηλή έως χαμηλή”. Παρόμοια είναι και τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC των ΗΠΑ), τονίζοντας ότι “κάνοντας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, τα τεστ πριν από το ταξίδι, μετά το ταξίδι και η 7ήμερη αυτο-απομόνωση παρέχουν ελάχιστο πρόσθετο όφελος..

“Ένα ασφαλές άνοιγμα των συνόρων στα διεθνή ταξίδια είναι ο στόχος. Και επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα, όπως αυτά που παρουσιάζονται από το RKI, το ECDC και το USC CDC θα πρέπει να είναι η βάση για τη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό. Υπάρχουν αυξανόμενες επιστημονικές ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός όχι μόνο προστατεύει τους ανθρώπους, αλλά και μειώνει αποτελεσματικά τον κίνδυνο μετάδοσης COVID-19. Αυτό μας φέρνει πιο κοντά σε έναν κόσμο όπου ο εμβολιασμός και τα τεστ μας παρέχουν την ελευθερία να ταξιδεύουμε χωρίς καραντίνα. Η Γερμανία και τουλάχιστον 20 άλλες χώρες έχουν ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου στο άνοιγμα των συνόρων τους σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Αυτά είναι παραδείγματα βέλτιστης πρακτικής, που μπορούν να ακολουθήσουν γρήγορα κι άλλες χώρες”, δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.

Σημαντικό κίνητρο για τον εμβολιασμό η άρση της καραντίνας

Σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ, η άρση των περιορισμών για τον COVID-19 αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε κοινότητες όπου επικρατεί η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια. Αυτό είναι ένα επιπλέον και σημαντικό πλεονέκτημα για ταξίδια χωρίς περιορισμούς για όσους εμβολιάστηκαν. Η δημοσκόπηση της IATA δείχνει ότι το 81% των ταξιδιωτών διεθνώς είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν για να μπορούν να ταξιδέψουν. Επιπλέον, το 74% των ατόμων στην ίδια δημοσκόπηση συμφώνησαν ότι όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν αεροπορικώς χωρίς περιορισμούς.

Ψηφιακές λύσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού/αποτελέσματα τεστ

Ο αυξανόμενος αριθμός χωρών να δεχτούν εμβολιασμένους ταξιδιώτες χωρίς μέτρα αυτο-απομόνωσης αυξάνουν την πίεση για μια ψηφιακή λύση για τη διαχείριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και των αποτελεσμάτων των τεστ για τον COVID-19. Κι αυτό καθώς η επίδειξη hard copy κατά το check in και τον έλεγχο στα σύνορα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά μεγάλους χρόνους αναμονής, ενώ, παράλληλα, θα μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα σε απάτες. Τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμών και τεστ, σε συνδυασμό με τις εφαρμογές επιβατών, όπως το IATA Travel Pass, θα προσφέρουν ασφαλή διαχείριση των ταξιδιωτικών διαπιστευτηρίων υγείας κατά την επανεκκίνηση των ταξιδιών.

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της IATA δείχνει ισχυρή στήριξη μιας ψηφιακής λύσης, καθώς το 89% των ερωτηθέντων υποστήριξε την εφαρμογή ενός παγκοσμίως τυποποιημένου τεστ για τον COVID-19 ή πιστοποιητικού εμβολιασμού. Αντίστοιχα, το 84% επιθυμεί μια εφαρμογή να διαχειρίζεται τα διαπιστευτήρια υγείας για το ταξίδι.

“Ένα χάσμα ανοίγει μεταξύ των χωρών που ανταποκρίνονται σε επιστημονικά στοιχεία και εκείνων που παρουσιάζουν έλλειψη προετοιμασίας ή υπερβολική προσοχή στο άνοιγμα των συνόρων. Οι χώρες που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία που προσφέρεται από τον αυξανόμενο αριθμό εμβολιασμένων ταξιδιωτών μπορούν να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους και να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη”, δήλωσε ο Walsh.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts