ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Safari: Δίνει τέλος στα passwords μέσω TouchID και FaceID

Safari Face ID and Touch ID

Δύο χρόνια πριν η Microsoft υποσχέθηκε πως θα δώσει ένα οριστικό τέλος στους κωδικούς, καθώς με την τεχνολογία Windows Hello θα γινόταν δυνατή η σύνδεση σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, χωρίς να απαιτείται μνημόνευση κωδικών. Αυτό το όραμα δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα, με την Apple να είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να προσφέρει ένα πραγματικό μέλλον χωρίς κωδικούς.

Η Apple, αν και καθυστέρησε αρκετά, έγινε μέλος της συμμαχίας Fast Identity Online (FIDO2) μόλις πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2020. Όμως, παρά την ήδη ύπαρξη της Microsoft στη συμμαχία, φαίνεται πως η Apple είναι αυτή που θα φέρει πρώτη μία λύση που όντως οι χρήστες θα χρησιμοποιούν, καθώς οι περισσότεροι χρήστες των Windows 10 δε γνωρίζουν καν την ύπαρξη του password-less sign-in.

Στη διάρκεια της WWDC η Apple έκανε μεγάλες ανακοινώσεις, όπως το νέο iOS 14, το macOS Big Sur αλλά και αναβαθμίσεις για τα AirPods και Apple Watch. Όμως, κάποιες μικρές λεπτομέρειες πέρασαν λίγο πιο απαρατήρητες. Μία από αυτές ήταν η ενσωμάτωση του Web Authenticator API στην έκδοση Safari 14, η οποία θα γίνει διαθέσιμη σε macOS, iOS και iPadOS συσκευές. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι σε όλες τις σελίδες που υπάρχει sign-in θα μπορεί να γίνεται απλά και μόνο με τη χρήση του TouchID ή του FaceID, χωρίς να χρειάζεται να θυμάται ο χρήστης τους κωδικούς του.

H Apple θα φέρει την εν λόγω λειτουργία σε όλες τις επερχόμενες εκδόσεις του λειτουργικού της συστήματος και θα προτρέπει τους χρήστες που έχουν ήδη βιομετρικά δεδομένα για τη διασφάλιση της συσκευής τους να τα χρησιμοποιούν και στον Safari. Αν βέβαια οι διαχειριστές των ιστοσελίδων ανταποκριθούν θετικά στην ενσωμάτωση του WebAuth API, τότε ίσως δούμε και την αλλαγή αυτή και σε άλλους browser μελλοντικά.

Πηγή

ΠΗΓΗ TECHBLOG

Related Posts