ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθύ κόκκινο για τις μετοχές της Wall Street – 600 μονάδες κάτω ο Dow

Σε bear market o S&P 500 με κατρακύλα 2,5% – Την τελευταία εβδομάδα κατεγράφη η μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη Ιανουαρίου

Νέα βουτιά κατέγραψαν οι μετοχές της Wall Street, ωθώντας τον S&P 500 ξανά σε έδαφος bear market, καθώς οι βασικοί μέσοι όροι προέρχονται από τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Ιανουάριο.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 640 μονάδες ή 2%, ο S&P 500 έπεσε κατά 2,6% και ο Nasdaq Composite κατρακύλησε κατά 3,2%.

Ο S&P 500 σημείωσε νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό έτους και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021. Έχει χάσει σχεδόν 21% από το ρεκόρ του, επιστρέφοντας σε έδαφος bear market, αφού διαπραγματεύτηκε εκεί για λίγο σε ενδοημερήσια βάση πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Ο δείκτης αναφοράς βρίσκεται τώρα πάνω από 20% από το κλείσιμο ρεκόρ του Ιανουαρίου. Εάν τερματίσει εκεί τη Δευτέρα, θα επιβεβαιώσει μια bear market για πολλούς στη Wall Street.

Το ξεπούλημα της Δευτέρας ήταν ευρείας βάσης, με περίπου 26 μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να διαπραγματεύονται χαμηλότερα για κάθε προπορευόμενο.

Οι μετοχές της Boeing, της Salesforce και της Chevron υποχώρησαν περισσότερο από 7%, 4,5% και 4% αντίστοιχα, παρασύροντας τον Dow. Οι χτυπημένες τεχνολογικές μετοχές δέχθηκαν επίσης πλήγμα με τις Netflix και Nvidia να υποχωρούν κατά 5%, καθώς ο Nasdaq άγγιξε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων και το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2020. Μόλις τέσσερις μετοχές του S&P 500 διαπραγματεύονταν στο πράσινο.

Όλοι οι βασικοί τομείς του S&P 500 βυθίστηκαν στο κόκκινο, με την ενέργεια και την καταναλωτική διακριτική ευχέρεια να υποχωρούν κατά 5% και 3,8% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σημείωσαν άλμα, καθώς οι επενδυτές που εξακολουθούν να ταλανίζονται από την έκθεση για τον πληθωρισμό που ήταν πιο θερμή από την αναμενόμενη την Παρασκευή, προετοιμάζονται για την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης σε πάνω από 3,22% τη Δευτέρα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed ίσως χρειαστεί να γίνει ακόμη πιο επιθετική για να πατάξει τον πληθωρισμό. Σε ένα σημείο της συνεδρίασης, το επιτόκιο 2 ετών διαπραγματεύτηκε πάνω από το αντίστοιχο 10ετές για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, μια αποκαλούμενη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων που θεωρείται ένδειξη ύφεσης.

Οι κινήσεις αυτές ήρθαν αφού οι βασικοί μέσοι όροι κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά, καθώς οι παράγοντες της αγοράς έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η Κίνα θα μπορούσε να εφαρμόζει και να άρει το καθεστώς lockdown επί μήνες προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διασπορά του κορωνοϊού, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην παγκόσμια προσφορά. Η ύφεση είναι πλέον πολύ πιθανό ενδεχόμενο ως η μόνη επιλογή για να “εξουδετερώσει τη ζήτηση και τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Peter Garnry, αναλυτής της Saxo Bank.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow υποχωρεί κατά 1,9% ή 600 μονάδες στις 30.790, ενώ ο S&P 500 κατρακυλά κατά 2,5% στις 3,800 και βρίσκεται σε περιοχή bear market αφού σημειώνει πτώση άνω του 20% από το ιστορικό υψηλό του στις αρχές Ιανουαρίου. Το όριο για την bear market είναι οι 3.837,25 μονάδες.

Ο τεχνολικά σταθμισμένος Nasdaq σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες με πρώτη πέριξ του 3% στις 10.990 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη μόνο η 3Μ κινείται με οριακά κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες 29 βρίσκονται στο “κόκκινο”, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η Boeing που διολισθαίνει άνω του 6,5%, και ακολουθούν η Chevron στο -4,5% και η Salesforce στο -4,25%.

Κατρακύλα 14% για τη μετοχή της Coinbase, η οποία συμπαρασύρεται από το -13% του Bitcoin, το οποίο ωθεί καθοδικά και τα άλλα κρυπτονομίσματα, με αποτέλεσμα η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 1 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021.

Διαβάστε ακόμα:

Οι Ισραηλινοί πατάνε γκάζι και για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα (pics)

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δημαγωγεί και κλαίγεται στην διεθνή κοινότητα – Tι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts