ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «χορό» της Fed οι αγορές: Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street, μικρά κέρδη στην Ευρώπη

Μικτά πρόσημα στις διεθνείς αγορές – Στο επίκεντρο παραμένουν οι κινήσεις της Federal Reserve – Επιμένουν τα γεωπολιτικά ρίσκα – Κέρδη 1% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μικτά πρόσημα καταγράφονται σήμερα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, ενόσω οι επενδυτές συνεχίζουν να αποτιμούν τις διαθέσεις της Federal Reserve, αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος μαίνεται για ακόμη μία ημέρα. 

Πιο συγκεκριμένα, στη Wall Street, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά περίπου 150 μονάδες ή κατά 0,41% και διαμορφώνεται στις 34.397 μονάδες, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος για 3η διαδοχική συνεδρίαση. 

Από εκεί και πέρα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 4.485 μονάδες, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να ενισχύεται ήπια κατά 0,365% και να καθορίζεται στις 13.934 μονάδες.  

Η επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα στις επικείμενες κινήσεις της Federal Reserve, δηλαδή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, η οποία σχεδιάζει να περιορίσει τον ισολογισμό της και να αυξήσει τα επιτόκια κατά έως 50 μονάδες βάσης (σήμερα ανέρχονται στο 0,25%), σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού. 

Ωστόσο, με δεδομένες τις γεωπολιτικές ανησυχίες στην Ουκρανία, αλλά και τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά – μέταλλα, οι αναλυτές φοβούνται ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα οδηγήσει σε υπονόμευση των προοπτικών ανάπτυξης των οικονομιών. Ήδη, άλλωστε, αρκετοί επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης στο β’ τρίμηνο. 

Όλη αυτή η κατάσταση έχει καταστήσει αρκετά επιφυλακτικούς τους επενδυτές, οι οποίοι σπεύδουν να θωρακίσουν τις θέσεις τους και να προστατευτούν έναντι των επιπτώσεων από τις επιτοκιακές αλλαγές. Την ίδια ώρα, η αδυναμία των Ρωσίας – Ουκρανίας να καταλήξουν σε κατάπαυση πυρός, εξακολουθεί να επιδρά αρνητικά στις διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών δεικτών. 

Στην Ευρώπη, στο μεταξύ, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αυξάνεται οριακά στο +0,2% και τις 456 μονάδες, με τον γερμανικό δείκτη DAX να κυμαίνεται στο +0,25%. Πέριξ του 0,5% καθορίζονται τα κέρδη και για τους δείκτες σε Παρίσι – Μιλάνο, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,3%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της σουηδικής Volvo μειώνεται αισθητά κατά 7,5%, μετά την απόφαση της JP Morgan να περιορίσει την τιμή – στόχο. Στον αντίποδα, η μετοχή της ιταλικής Atlantia εκτινάσσεται στο +8%, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για πρόταση εξαγοράς από τις Global Infrastructure Partners και Brookfield Infrastructure. 

Διαβάστε επίσης:

Ο Κατρίνης και το… προζύμι, το ομόλογο του Δημοσίου «υπέρ Παντελή», το χρυσάφι της Ιntrum και το μισό δισ. της Lamda από τα σπίτια

Στον «αέρα» 20.000 μεταβιβάσεις ακινήτων… για μια σφραγίδα

Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια όπως και την πανδημία

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts