ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: O Τραμπ ασθενεί, οι δείκτες πέφτουν

Με πτώση μεγαλύτερη των 300 μονάδων άνοιξε ο Dow Jones στη Wall Street

Στη σκιά της ασθένειας από κορωνοϊό του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Μελάνια Τραμπ, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, η τελευταία για μία εβδομάδα ιδιαίτερα ταραχώδους για τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση από τον ένοικο του Λευκού Οίκου ότι αυτός και η σύζυγός του βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές από το πρωί, με το πετρέλαιο να κάνει βουτιά στο βαθύ κόκκινο με απώλειες σχεδόν -4%.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχωρεί κατά 340 μονάδες, ή -1,2%. Ο S&P 500 πέφτει κατά 1,4%, ενώ ο Nasdaq Composite μειώθηκε 1,8%.

Η διάγνωση του προέδρου πρόσθεσε περισσότερη αβεβαιότητα στις εκλογές, ένα γεγονός που βάραινε ήδη στην αγορά και δημιουργεί αβεβαιότητα στους επενδυτές καθώς προσπαθούν να αξιολογήσουν την πιθανότητα των διαφόρων ενδεχομένων.

Οι μετοχές των εταιρειών που συνδέονται με το άνοιγμα της οικονομίας υποχώρησαν έντονα στις προσυνεδριακές συναλλαγές, μειώθηκαν στο εμπόριο πριν από την αγορά καθώς οι ειδήσεις υπογράμμισαν τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος του κοροναϊού και έθεσαν φόβους ότι ίσως οι νομοθέτες να επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο χαλάρωσαν τα μέτρα κοραναϊού.

Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια επίσης καταγράφουν απώλειες, καθώς οι επενδυτές ως είθισται όταν υφίστανται αναταράξεις, έχουν στραφεί στα κρατικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων στο σύνολό τους υποχωρούν.

Πτωτικά κινούνται και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, τάση που μάλλον αποτελεί προπομπό για το τι θα επακολουθήσει στη σημερινή συνεδρίαση.

Άλλωστε το κλίμα έχουν φροντίσει να διαμορφώσουν τα futures του Dow Jones, τα οποία πριν την έναρξη της συνεδρίασης έχουν διαγράψει περί των 300 μονάδων, όπως και οι μετοχές των Big Tech του αμερικανικού χρηματιστηρίου, οι οποίες προ-συνεδριακά κινούνται χαμηλότερα κατά 2%.

Αν οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών ακολουθήσουν σήμερα την κατιούσα, είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρουν όλη τη Wall Street μαζί τους, όπως έγινε απολύτως σαφές και ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Πριν από λίγο, είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, οι οποίες ανήλθαν στις 661.000, επίπεδο πολύ χαμηλότερο από τις 850.000 των εκτιμήσεων και ακόμη χαμηλότερο από τις 1,498 εκατ. νέες θέσεις του Αυγούστου.

Παράλληλα το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 7,9%, από 8,4% τον Αύγουστο και έναντι εκτιμήσεων για ποσοστό 8,2%.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts